KAPUSTA CZERWONA ZASMAŻANA +FILMIK

18 lis 2012
data:post.title
Kapusta czerwona zasmażana, to pyszny dodatek do dań obiadowych i pieczonych mięs. Świetnie pasuje do klusek śląskich. Przepis jest sprawdzony i bardzo smaczny.


                                                                      SKŁADNIKI :
  • 1 mała główka kapusty czerwonej
  • jedna cebula
  • 15 dkg boczku wędzonego
  • 1 kiełbasa śląska 
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli + sól do gotowania
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • kilka kulek pieprzu
  • pieprz do smaku 
  • sok z całej cytryny lub 1-2 łyżki octu
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kapustę umyć, usunąć pierwsze liście, drobno poszatkować.
  2. Poszatkowaną kapustę włożyć do garnka, zalać wodą tak aby była przykryta. Dodać liść laurowy ziela, pieprz w ziarnkach i 1 łyżeczkę soli.
  3. Gotujemy do miękkości. Nadmiar wody odlewamy.
  4. Cebulę i boczek drobno kroimy,podsmażamy na oleju do lekkiego zrumienienia.
  5. Cebulkę z boczkiem dodajemy do kapusty.
  6. Doprawiamy do smaku łyżką cukru, pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
  7. Mieszamy i przez chwilę podgrzewamy tak aby woda całkowicie odparowała.
  8. Kapustę nakładamy na półmisek i podajemy do dań obiadowych.
       Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 




   


3 komentarze

  1. Ale jaki za to niesamowity ten dodatek super!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na zdrowy dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń