KAPUSTA CZERWONA ZASMAŻANA

18.11.2012
data:post.title
Kapusta czerwona zasmażana,to pyszny dodatek do mięs i obiadów.Uwielbiana do zrazów i klusek śląskich.

                                                                      SKŁADNIKI :
  • 1/2 główki kapusty czerwonej
  • jedna cebula
  • 10 dkg boczku wędzinego
  • sól,pieprz,liść laurowy,
  • 1 łyżeczka  cukru
  • sok z całej cytryny lub 1-2 łyżki octu
  • olej 2-3 łyżki
                                                            PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kapustę umyć,usunąć pierwsze liście,drobno poszatkować.
  2. Poszatkowaną kapustę włożyć do garnka,zalać wodą tak aby była przykryta.Dodać liść laurowy  i 1/2 łyżeczki soli.
  3. Gotujemy do miękkości.Nadmiar wody odlewamy.
  4. Doprawiamy do smaku łyżeczką cukry,pieprzem,solą i sokiem z cytryny.
  5. Cebulę i boczek drobno kroimy,podsmażamy na oleju do lekkiego zrumienienia.
  6. Cebulkę z boczkiem dodajemy do kapusty.
  7. Mieszamy i przez chwilę podgrzewamy tak aby woda całkowicie odparowała.
         Smacznego .




3 komentarze

  1. Ale jaki za to niesamowity ten dodatek super!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na zdrowy dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń