- 1 mała główka kapusty czerwonej
- jedna cebula
- 15 dkg boczku wędzonego
- 1 kiełbasa śląska
- 100 ml oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli + sól do gotowania
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- kilka kulek pieprzu
- pieprz do smaku
- sok z całej cytryny lub 1-2 łyżki octu
- Kapustę umyć, usunąć pierwsze liście, drobno poszatkować.
- Poszatkowaną kapustę włożyć do garnka, zalać wodą tak aby była przykryta. Dodać liść laurowy ziela, pieprz w ziarnkach i 1 łyżeczkę soli.
- Gotujemy do miękkości. Nadmiar wody odlewamy.
- Cebulę i boczek drobno kroimy,podsmażamy na oleju do lekkiego zrumienienia.
- Cebulkę z boczkiem dodajemy do kapusty.
- Doprawiamy do smaku łyżką cukru, pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
- Mieszamy i przez chwilę podgrzewamy tak aby woda całkowicie odparowała.
- Kapustę nakładamy na półmisek i podajemy do dań obiadowych.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
pyszny klasyczny dodatek:)
OdpowiedzUsuńAle jaki za to niesamowity ten dodatek super!!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na zdrowy dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuń