CAPPUCCINO

23.12.2012
data:post.title
Ciasto cappuccino jest bardzo smaczne, łatwe do przygotowania i bardzo eleganckie. Idealnie nadaje się na różnego rodzaju przyjęcia. Pyszne połączenie śmietany z kawą załatwi nie jednego łasucha.Polecam!


                                                               SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
  • 6 JAJ
  • 6 łyżek maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno, żółtka wymieszać z octem, dodać do białek dalej ubijając wsypać cukier a na koniec mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 40 minut w temperaturze 160-170 * C. Ciasto po upieczeniu ma około 2 centymetry wysokości.
                                                                         KREM  cappuccino : 
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek cappuccino czekoladowego lub śmietankowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 margaryna Kasia
Mleko wymieszać z mąkami, cukrem, cappuccino i ugotować gęsty budyń. Zostawić go do ostygnięcia. Margarynę Kasię utrzeć, dodawać po łyżce zimnego, gęstego budyniu, utrzeć na gładki krem.
                                                                       BITA ŚMIETANA : 
  • 2 małe kubeczki śmietany 30 % po 200 ml 
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 opakowania śmietan fiksu
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać, na koniec wsypać śmietan fiksy.
Biszkopt nasączamy 1/2 szklanką herbaty, następnie wykładamy krem cappuccino, na to ubita śmietana i posypujemy słodkim kakao lub startą czekoladą. Przechowujemy w lodówce. Ciasto gotowe do podania po około 2 godzinach. Smacznego.


4 komentarze

  1. Pyszne ciacho zjadłabym kawałek, ja dziś robiłam rurki z mascarpone i bitą śmietaną(też lubię Pilos, bardzo szybko się ubija:)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie puszyste! wpraszam się na kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie słodkości, właśnie kupiłam w lidlu ulubione cappucino i zaraz też robię ciacho, mniam :)

    OdpowiedzUsuń