PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM + FILMIK

7 gru 2012
data:post.title
Paszteciki z mięsem to jedne z pyszniejszych przekąsek jakie jadłam. Dzisiaj przygotowałam je z ciastem drożdżowym, pieczone na oleju. Przepyszne, pachnące o lekko chrupiącej skórce. Takie właśnie lubię najbardziej.


                                                                              CIASTO : 
  • 500 -600 g mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 50 g drożdży 
  • 1 szklanka ciepłego mleka 
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju do ciasta
  • 1 łyżka octu ( dodaję tylko do ciasta pieczonego na oleju)
  • olej do smażenia
                                               FARSZ :w ilościach przybliżonych
  • 70 dag łopatki
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 marchew, pietruszka, cebula
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, majeranek, magi
  • 1 jajko 
  • 2 cebula 
  • 1 czerstwa bułka namoczona 
  • 3 ząbki czosnku
                                                       PRZYGOTOWANIE :
  1. Mięso ugorować z świeżą jarzyną, liściem, zielem w wodzie do miękkości.
  2. Cebulę drobno pokroić, podpiec na oleju. 
  3. Mięso wyjąc, ostudzić, zmielić w maszynce do mięsa oraz całą ugotowaną jarzynę. bułkę namoczyć w powstałym bulionie, dodać do farszu łącznie z jajkiem, podpieczoną cebulą i przyprawami.  
  4. Wszystko wymieszać na jednolitą masę.
  5. Składniki na ciasto i rozmieszane drożdże w mleku, wyrobić na jednolite zwarte ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie dosypujemy mąki lub dolewamy ciepłej wody gdy ciasto jest za twarde.
  6. Pozostawiamy je przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 40 minut.
  7. Podzielić ciasto na dwie części, każdą rozwałkować na podłużny pas (oczywiście podsypując ciasto mąka aby się nie kleiło).
  8. Na ciasto nałożyć farsz,farsz, mokrymi rękoma zlepiamy brzegi ciasta, tniemy paszteciki średniej długości, zlepiając końce pasztecika aby farsz nie dostał się do oleju.
  9. Gotowe paszteciki pozostawić na około 10 minut aby lekko wyrosły.
  10. Olej rozgrzać w garnku, (ja piekłam w frytkownicy) wkładać partiami paszteciki, piec na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Patyczkiem do szaszłyków sprawdzić czy się już upiekły, wyciągnąć na papierowy ręcznik, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  11. Podawać ciepłe z barszczem czerwonym.Również pyszne zimne lub lekko podgrzane w mikrofalówce.
  12. Smacznego!
           Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 



8 komentarzy

  1. Przyznam, że jeszcze nie spotkałam się z pasztecikami smażonymi w oleju. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiadają się smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. smażonej wersji nie znam - ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja smażone jadałam i to nie raz ;) są super ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha :) Kiedyś kupowałem paszteciki z pieczarkami właśnie pieczone w tłuszczu, strasznie były tłuste, ale też strasznie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mojemu mezczyznie posmakowaly nasze polskie paszteciki, szczegolnie te z kapusta :) Pieknie sie Twoje prezentuja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności, takie z serem lub z mięskiem są pyszne, jutro planuję zrobić, kupiłam w lidlu ładną łopatkę, będzie idealna na farsz :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O właśnie, szukałam przepisu na takie paszteciki i proszz :)
    Następny powód do radości :D

    OdpowiedzUsuń