CIASTO :
- 500 -600 g mąki tortowej
- 1 jajko
- 50 g drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju do ciasta
- 1 łyżka octu ( dodaję tylko do ciasta pieczonego na oleju)
- olej do smażenia
- 70 dag łopatki
- 2 udka z kurczaka
- 1 marchew, pietruszka, cebula
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, majeranek, magi
- 1 jajko
- 2 cebula
- 1 czerstwa bułka namoczona
- 3 ząbki czosnku
- Mięso ugorować z świeżą jarzyną, liściem, zielem w wodzie do miękkości.
- Cebulę drobno pokroić, podpiec na oleju.
- Mięso wyjąć, ostudzić, zmielić w maszynce do mięsa oraz całą ugotowaną jarzynę. bułkę namoczyć w powstałym bulionie, dodać do farszu łącznie z jajkiem, podpieczoną cebulą i przyprawami.
- Wszystko wymieszać na jednolitą masę.
- Składniki na ciasto i rozmieszane drożdże w mleku, wyrobić na jednolite zwarte ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie dosypujemy mąki lub dolewamy ciepłej wody gdy ciasto jest za twarde.
- Pozostawiamy je przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 40 minut.
- Podzielić ciasto na dwie części, każdą rozwałkować na podłużny pas (oczywiście podsypując ciasto mąka aby się nie kleiło).
- Na ciasto nałożyć farsz,farsz, mokrymi rękoma zlepiamy brzegi ciasta, tniemy paszteciki średniej długości, zlepiając końce pasztecika aby farsz nie dostał się do oleju.
- Gotowe paszteciki pozostawić na około 10 minut aby lekko wyrosły.
- Olej rozgrzać w garnku, (ja piekłam w frytkownicy) wkładać partiami paszteciki, piec na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Patyczkiem do szaszłyków sprawdzić czy się już upiekły, wyciągnąć na papierowy ręcznik, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Podawać ciepłe z barszczem czerwonym.Również pyszne zimne lub lekko podgrzane w mikrofalówce.
- Smacznego!
Przyznam, że jeszcze nie spotkałam się z pasztecikami smażonymi w oleju. :)
OdpowiedzUsuńZapowiadają się smakowicie;)
OdpowiedzUsuńsmażonej wersji nie znam - ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńa ja smażone jadałam i to nie raz ;) są super ;)
OdpowiedzUsuńPycha :) Kiedyś kupowałem paszteciki z pieczarkami właśnie pieczone w tłuszczu, strasznie były tłuste, ale też strasznie pyszne :)
OdpowiedzUsuńMojemu mezczyznie posmakowaly nasze polskie paszteciki, szczegolnie te z kapusta :) Pieknie sie Twoje prezentuja :)
OdpowiedzUsuńPyszności, takie z serem lub z mięskiem są pyszne, jutro planuję zrobić, kupiłam w lidlu ładną łopatkę, będzie idealna na farsz :)
OdpowiedzUsuńO właśnie, szukałam przepisu na takie paszteciki i proszz :)
OdpowiedzUsuńNastępny powód do radości :D