DUFINKI Z SEREM

13 sty 2013
data:post.title
Co zrobić z ziemniaków pozostałych z obiadu ? oczywiście mogą to być dufinki, z dodatkiem sera. Takie małe kuleczki ucieszą nie jedno podniebienie.
Są bardzo smaczne, łatwe w przygotowaniu, chrupiące i mięciutkie w środku. Jako dodatek do obiadu idealne.

                                                                          SKŁADNIKI:
  • 1/2 kg ziemniaków (ugotowanych, ostudzonych i przeciśniętych przez praskę)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka masła
  • garsć startego żółtego sera
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
                                                               DO PANIEROWANIA :
  • 1 jajko
  • mąka
  • bulka tarta
                                                                 PRZYGOTOWANIE :
  1.  Do miski wbijamy jajko, dodajemy ziemniaki, przyprawy, mąki, starty ser i masło. Wyrabiamy gładką masę. W ręku formujemy małe kuleczki.
  2. Jajko nateży rozmącić, następnie kuleczki obtaczamy w mące, jaku i bułce tartej.
  3. Smażymy na głębokim oleju (w frytkownicy lub garnku z olejem) na złoty kolor.
  4. Odsączamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  5. Jeszcze gorące podajemy z dodatkami i ulubioną surówką,













7 komentarzy

  1. Ale super pomysl zaraz to wyprubuje bo mi zostało kilka ziemniaków pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro u mnie na obiad takie ziemniaczki, zachęciło mnie Twoje zdjęcie. Zastanawiałam się jak je przyrządzić.Teraz już wiem wszystko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności :) muszę zrobić moim dzieciaczkom :)

    OdpowiedzUsuń
  4. (http://dosismakolyki.blogspot.com/) też tak wykorzystuję ziemniaki - super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, tak, tak, dla mnie na obiad mogłyby być tylko takie dufinki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. to wygląda tak apetycznie na pewno wypróbuję ten przepis zapraszam do mnie mogła byś zostać moim obserwatorem :)

    OdpowiedzUsuń