GOŁĄBKI Z SZYBKOWARU

14.03.2013
data:post.title
Gołąbki przygotowane w tradycyjny sposób i gotowane w szybkowarze znacznie skracają czas obróbki,gołąbki są smaczne a kapusta miękka,do tego sos pomidorowy i gotowe.


                                           SKŁADNIKI:na około 25 gołąbków

  • 1 cała główka kapusty (duża)
  • 1/2 kg ryżu 
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli, farsz próbujemy w razie konieczności dosalamy
  • pieprz około 1/2 łyżeczki
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • ostra papryka do smaku
  • 2-4 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • 1 duża cebula pokrojona w drobna kostkę
  • olej do podsmażenia około 1/4 szklanki lub troszkę mniej
                                                              SOS :

  • wywar powstały  z gołąbków
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 
  • jarzynka
  • magi
  • sól,pieprz
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 1 łyżka maki pszennej
                             
                                          PRZYGOTOWANIE : 


  1. Z kapusty usuwamy pierwsze liście,wycinamy nożem głąb.Do dużego garnka wkładamy kapustę,zalewamy wodą,dodajemy łyżeczkę soli,gotujemy aż liście będą prawie miękkie dające się zwinąć.
  2. Z ugotowanych liści usuwamy nożem zgrubienie z dolnej jego części.
  3. Gotujemy ryż z odrobiną soli -al dente.
  4. Ugotowany ryż przekładamy do miski,dodajemy mięso mielone,podpieczoną cebulę na oleju wraz z tym olejem,czosnek,przyprawy,jajko,mieszamy.
  5. Na każdego liścia nakładamy dużą łyżkę farszu,zwijamy jak krokiety.
  6. Na dno szybkowaru kładziemy parę pozostałych liści kapusty,na to ciasno układamy gołąbki.
  7. Zalewamy wodą z dodatkiem łyżeczki jarzynki ,tyle aby nie zakryła ona całkowicie gołąbków.
  8. Zamykamy szybkowar i gotujemy 15 minut (czas liczymy od momentu zagotowania,gwizdania gwizdka),po tym czasie ja odparowuję szybkowar(unikniemy wtedy rozgotowania się gołąbków).Wykładamy gołąbki łyżką cedzakową na talerze.
  9. Pozostały wywar z szybkowaru przelewamy do małego garnka(gdy jest go mało dolewamy wody),dodajemy przyprawy,przecier i zagotowujemy.Na koniec wlewamy śmietanę rozwieszaną  z mąką i odrobiną wody,jeszcze chwilkę gotujemy i sos gotowy.
  10. Gotowe gołąbki podpiekamy na odrobinie oleju z obu stron,polewamy sosem.
Smacznego:)


6 komentarzy

  1. Kocham gołąbki :)
    Te narobiły mi dużego apetytu na nie

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny obiadek:) dawno nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł, mam szybkowar w domu ale jakoś nigdy z niego nie korzystałam:) bardzo lubię gołąbki może takie będą smaczniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Porcja za duża do szybkowaru 6 l. Zostają tak 2-3 gołąbki. Następnym razem zmniejszenie ilość składników o 20%. Tym razem dałam do farszu 2 łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu i łyżeczkę papryki.następnym razem dam.więcej cebuli i gotowane, suszone borowiki drobno pokrojone.dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa propozycja z grzybkami, będę musiała spróbować dodać je do farszu. Życzę smacznego :)

      Usuń
  5. Fajowy przepis i pomocny blog :) W kwestii pomocy mam pytanie: jaki szybkowar jest najbardziej optymalny dla rodziny 4 - osobowej? Mając do wyboru coś z tej listy (mam zniżkę stałego klienta w ich sklepie, a niestety budżet domowy "pilnowany być musi"): http://ostry-sklep.pl/c/76/szybkowary-garnki.html co byłaby mi Pani w stanie doradzić do, powiedzmy, 300-350 złotych? Interesuję się gotowaniem od dawna, ale jeszcze nie korzystałem z szybkowarów, choć wiele dobrego słyszałem na ich temat. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń