FLAKI WOŁOWE

24.05.2013
data:post.title
Flaki to zupa która ma swoich zwolenników jak i przeciwników.Oczywiście aby były smaczne dobrze je przygotowujemy i doprawiamy.Spora ilość jarzyn,mięsa i przypraw  w zupie sprawia że jest ona bardzo pyszna.

                                                                            SKŁADNIKI :
  • 900 g flaków wołowych,krojonych gotowanych
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 kostki rosołowe 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka
  • 1/2  selera
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 czubate łyżki majeranku suszonego
  • 3  łyżki mąki 
  • 4 ziarnka ziela angielskiego i 10  kulek pieprzu
  • sól,pieprz,jarzynka 2 łyżki,2 przyprawy do flaków,magi w płynie,gałka muszkatałowa,tarta-łyżeczka,imbir w proszku-łyżeczka,słodka i ostra papryka do smaku .
Mięso wieprzowe  przekładamy do dużego garnka,zalewamy 2 litrami wody,dodajemy kostki rosołowe,liść,ziele,pieprz w kulkach.Gotujemy około 40 minut.Mięso wyciągamy z wywaru,przestygnięte kroimy w kostkę. Do wywaru wkładamy wszystkie flaki,dolewamy około 1/5 l wody,dodajemy przyprawy i gotujemy około 30-40 minut.Gdy flaki są już miękkie dokładamy do nich pokrojone mięso,starte jarzyny na tarce jarzynowej oraz cebulę przekrojoną na pól,przyprawiamy jeszcze do smaku i gotujemy 15-20 minut,dolewając wodę gdyby zupa była za gęsta.Na koniec zagęszczamy flaki mąką rozrobioną z wodą(można zamiast zagęszczania mąką zrobić zasmażkę na maśle).
Flaki dobrze ugotowane powinny być tak miękkie,żeby można je było rozetrzeć w palcach a te właśnie takie są,mięciutkie i doprawione,oczywiście ostrość flaków zależy od nas,jak kto lubi.
Po całkowitym przestygnięciu flaki przechowujemy w lodowce.Ponieważ wychodzi ich dość sporo na drugi dzień,gdy są całkowicie gęste robię porcję w woreczkach i zamrażam.Po rozmrożeniu są tak samo smaczne.Polecam!




1 komentarz

  1. bardzo lubię to danie:) kiedyś nie za bardzo za nimi przepadałam ale to raczej z racji nazwy:)

    OdpowiedzUsuń