MILKI WAY

29.09.2013
data:post.title
Ciasto milki way jest rewelacyjne na każdą okazję.Często miałam ochotę je przygotować ale przeważnie czasu brak, teraz już jest gotowe, czekoladowe i bardzo mleczne, cudowne :) od razu wracają smaki dzieciństwa ; mniam...idealne dla dzieci :)


                                                     BISZKOPT  CZEKOLADOWY :
  • 6 jajek 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 i  1/2 łyżki ciemnego kakao
                                                                        MASA :
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1  kostka margaryny Kasi 
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 i 1/2 szklanki mleka w proszku 
                                                                      POLEWA :
  • 1 czekolada mleczna
  • 3 łyżki mleka
                                                            PRZYGOTOWANIE :

  1. Białka ubijamy w misce, mikserem na sztywno. Dodajemy żółtka, dalej ubijając dosypujemy cukier, miksujemy około dwóch minut, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem i kakao, delikatnie łączymy składniki. Przelewamy nasz biszkopt na blaszkę 25/30, wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170 *C, przez 30-40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest upieczone.
  3. Ostudzony biszkopt, kroimy wzdłuż, na dwie równe połówki.
  4. Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, studzimy. Margarynę rozcieramy w misce, najlepiej mikserem, dolewamy zimne mleko, (nie mieszamy bo bardzo pryska), wsypujemy mleko w proszku i ucieramy naszą masę na małych obrotach, aż składniki się dobrze połączą. Masa jest dość gęsta.
  5. Masę wykładamy na pierwszy blat ciasta, równo rozsmarowujemy, przykrywamy drugim ciastem, lekko je dociskając.
  6. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy mleko, podgrzewamy w mikrofalówce aż czekolada się rozpuści. Mieszamy, płynną czekoladę wylewamy na ciasto.

Milki WAY przechowujemy w lodówce, najlepsze jest na drugi dzień, biszkopt jest bardzo pulchny, wilgotny a ciasto przepyszne.
Smacznego.



7 komentarzy

  1. Wspaniałe ciacho ,piekłam niedawno i jeszcze pamiętam ten cudowny smak ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie, takie puszyste, zrobię na weekend, do tego czekolada Fin Carre, mmmm pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiego rozmiaru była blaszka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaszkę do pieczenia biszkoptu użyłam o rozmiarach 25/30 ale możemy użyc trochę mniejszej blaszki o ile chcemy miec wyższy biszkopt.

      Usuń
  4. Dziękuję za odpowiedź, ciasto wyszło pyszne:)

    OdpowiedzUsuń