KAPUSTA KISZONA ZASMAŻANA

28.11.2013
data:post.title
Kapusta kiszona zasmażana to świetny dodatek obiadowy,idealna do klusek,kopytek itp.W przygotowaniu nie ma dużo pracy jedynie czas gotowania nie jest krótki,ponieważ kapusta musi byc bardzo miękka.Na koniec zasmażka i kapusta gotowa.Przygotowuję ją również na święta ale dodaję odrobinę suszonych grzybków.Obie wersje są bardzo pyszne.


                                                                 SKŁADNIKI :
  • 500 g  kapusty kiszonej
  • 2 cebule obrane i pokrojone w kostkę 
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki, ziela angielskie
  • 5 ziarnek pieprzu
  • odrobina soli i mielonego kminku
  • pieprz, sól do smaku
  • magi do smaku
  • 3 łyżki oleju do podpieczenia cebuli
                                                                 ZASMAŻKA :
  • 2 łyżki oleju 
  • 3 łyżki mąki pszennej
Na patelni podpiekamy mąkę z olejem,do uzyskania jasno brązowego koloru, dokładnie rozdrabniamy widelcem, aby nie powstały gródki. Zasmażkę studzimy.
                                                            PRZYGOTOWANIE : 

Kapustę płuczemy z nadmiaru kwasu, przekładamy do garnka, dodajemy liść, ziele, pieprz w ziarnkach, zalewamy wodą, tak aby kapusta była przykryta, następnie gotujemy około 1 godziny. Dolewamy troszkę wody, gdyby było jej bardzo mało i dalej gotujemy aż będzie miękka.
Cebulę podpiekamy na oleju, dodajemy do kapusty, doprawiamy solą, pieprzem i magi. Kiedy płyny znacznie odparują, wsypujemy cześć zasmażki, mieszamy. Jeżeli konsystencja jest zbyt rzadka dosypujemy jeszcze zasmażki, kapustę zagotowujemy i odkładamy do przestygnięcia.

UWAGI ; Najsmaczniejsza kapusta zasmażana jest na drugi dzień, pozostawiam ją na gazie, po długim gotowaniu,  na drugi dzień ponownie zagotowuje i dopiero wtedy dodaję zasmażkę. Tak przygotowana zachwyci nie jednego smakosza kapust.
Smacznego.


5 komentarzy

  1. Zasmażaną kapustę najbardziej lubię jeść samą, jest rewelacyjna i bardzo syta!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również podjadam ją samą,najbardziej uwielbiam jej smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziś robię do goloneczki :)

    OdpowiedzUsuń