SKŁADNIKI :
- 500 g kapusty kiszonej
- 2 cebule obrane i pokrojone w kostkę
- 1 liść laurowy
- 2 kulki, ziela angielskie
- 5 ziarnek pieprzu
- odrobina soli i mielonego kminku
- pieprz, sól do smaku
- magi do smaku
- 3 łyżki oleju do podpieczenia cebuli
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki mąki pszennej
Kapustę płuczemy z nadmiaru kwasu, przekładamy do garnka, dodajemy liść, ziele, pieprz w ziarnkach, zalewamy wodą, tak aby kapusta była przykryta, następnie gotujemy około 1 godziny. Dolewamy troszkę wody, gdyby było jej bardzo mało i dalej gotujemy aż będzie miękka.
Cebulę podpiekamy na oleju, dodajemy do kapusty, doprawiamy solą, pieprzem i magi. Kiedy płyny znacznie odparują, wsypujemy cześć zasmażki, mieszamy. Jeżeli konsystencja jest zbyt rzadka dosypujemy jeszcze zasmażki, kapustę zagotowujemy i odkładamy do przestygnięcia.
UWAGI ; Najsmaczniejsza kapusta zasmażana jest na drugi dzień, pozostawiam ją na gazie, po długim gotowaniu, na drugi dzień ponownie zagotowuje i dopiero wtedy dodaję zasmażkę. Tak przygotowana zachwyci nie jednego smakosza kapust.
Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku, na moim kanale jak przygotować kapustę zasmażaną z grzybami ;
Zasmażaną kapustę najbardziej lubię jeść samą, jest rewelacyjna i bardzo syta!
OdpowiedzUsuńJa też. Coś pysznego, mogę ją jeść codziennie. Wspaniały przepis
UsuńJa również podjadam ją samą,najbardziej uwielbiam jej smak :)
OdpowiedzUsuńświetna do obiadu:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię;)
OdpowiedzUsuńdziś robię do goloneczki :)
OdpowiedzUsuńdo kopytek jest superrrrrrrrrrrr
OdpowiedzUsuńDziękuję:) kapusta jest super
OdpowiedzUsuńDziękuję:) kapusta jest super
OdpowiedzUsuńCzy 0.5 kg kapusty i 3 łyżki mąki to nie przesada ?
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię ☺
OdpowiedzUsuńDoskonała kapusta! Uwielbiam ten smak do polskiego obiadu.
OdpowiedzUsuńhttps://prostepesto.pl/mloda-biala-kapusta-zasmazana-do-obiadu/