PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

25.11.2013
data:post.title
Pierogów z kapustą i grzybami nie powinno zabraknąć podczas wieczoru wigilijnego.Są tak pyszne że przygotowuję je nie raz w ciągu roku :)


                                                             SKŁADNIKI NA CIASTO : 

                       polecam mój przepis podstawowy na  ciast na pierogi -ciasto-na-pierogi

                                                                     FARSZ : 
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 cebula obrana i pokrojona w kostkę 
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól,pieprz
  • olej do podpieczenia cebuli i grzybów
                                                              PRZYGOTOWANIE : 

Ciasto na pierogi  przygotowujemy według podanego przepisu.
Grzyby zalewamy 1 szklanką gorącej wody i odstawiamy na kilka godzin.Następnie gotujemy je około 30 minut,dolewają wodę.Odcedzamy i drobno kroimy.
Kapustę płuczemy,odciskamy i gotujemy z liściem i zielem do miękkości,odcedzamy,studzimy,dokładnie wyciskamy i drobno kroimy kapustę.
Cebulę przekładamy na patelnię i szklimy z grzybami na oleju.Dodajemy wszystko do kapusty,doprawiamy solą,pieprzem i mieszamy.Farsz jest już gotowy.
Układamy farsz na krążku ciasta i sklejamy pierogi.
Gotujemy w osolonej wodzie,3 minuty od wypłynięcia pierogów.
Smacznego !!!


5 komentarzy

  1. Zawsze są u mnie na świeta ;D Zapraszam do udziału w akcji wege obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłabym takie podsmażone :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podsmażone pierożki są świetne jeszcze z takim farszem pycha:D:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie, porywam cały talerz :-)

    OdpowiedzUsuń