KARPATKA

28.01.2014
data:post.title
Ciasto karpatkę chyba wszyscy znają,to pyszne,ptysiowe ciasto uwielbiają dzieci i nie tylko.Ja przygotowuje ją z dwóch porcji ciasta i kremu,proporcje wystarczają na blaszkę,polecam mój,sprawdzony przepis.


                                                             SKŁADNIKI : na blaszkę 35/25 
                                          CIASTO : 

  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 6 dużych jajek
                                  KREM BUDYNIOWY : 
Masę budyniową przygotowujemy z dwóch porcji,dodaję do niego olejek migdałowy.Masa jest dość gęsta i nie rozlewa się w karpatce.Ciasto ładnie się kroi.




krem budyniowy




                                                 PRZYGOTOWANIE : 
Wodę z margaryną ogrzewamy,kiedy tłuszcz się rozpuści a woda zacznie gotować wsypujemy mąkę i bardzo energicznie,trzepaczką mieszamy aż składniki się połączą.Zakręcamy gaz i jeszcze chwilkę mieszamy.Ciasto będzie gęste.
Po całkowitym ostudzeniu,do ciasta wbijamy jajka i mieszamy mikserem aż ciasto stanie gładkie i lśniące.
Dzielimy je  na dwie części.
Blaszkę smarujemy olejem i sypiemy bułką tartą.Na to rozsmarowujemy częśc ciasta (bardzo się klei) łyżką maczając ją w wodzie.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 * C,kiedy będzie już gorący wkładamy blaszkę z ciastem i pieczemy około 20 minut.Ciasto powinno ładnie wyrosnąć (twożą się wtedy piękne górki) i zarumienić się.
Po upieczeniu przygotowujemy tak samo drugą część ciasta.
W między czasie robimy  krem budyniowy.
Kiedy płaty karpatki  już ostygną kładziemy pierwszy blat ciasta na blaszkę,obrócony spodem do góry,na to rozsmarowujemy masę budyniową i układamy drugi blat ciasta,lekko je dociskając.
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub odrobiną płynnej czekolady.Karpatkę przechowujemy w lodówce.Smacznego.



5 komentarzy

  1. ukochane ciacho mojego męża:) cudownie wygląda ta twoja wersja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale dawno nie jadłam tego ciasta, świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepięknie Ci wyszła ta Karpatka - pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha ciacho, ja niedawno robiłam wersję z ciastem farncuskim (Linessa light), równie pyszna :)

    OdpowiedzUsuń