SKŁADNIKI : na jedną blaszkę
- 4 szklanki mąki pszennej tortowej ( 120 g szklanka )
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki ojeju
- 1 jajko
- 50 g świeżych drożdży
- 1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 szklanka świeżych jagód
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko do posmarowania bułek
- oliwa do wysmarowania blaszki
- cukier puder do posypania jagodzianek
PRZYGOTOWANIE :
- Drożdże rozrabiamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, wlewamy olej, wbijamy jajko, wlewamy rozpuszczone drożdże i resztę mleka. Wyrabiamy ciasto aż składniki dobrze się połączą a ciasto będzie elastyczne i jednolite.
- Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na około 30 minut.
- Jagody przekładamy do miseczki, posypujemy cukrem i mąką ziemniaczaną, mieszamy. Dzięki mące sok z jagód nie wyleci z bułek.
- Wyrośnięte ciasto ponownie, lekko ugniatamy. Ciasto rozwałkowujemy posypując blat mąką formujemy wałek, wycinamy jednej wielkości kawałki, na które nakładamy po łyżce jagód i zlepiamy.
- Myślę że każda technika robienia jagodzianek jest dobra.
- Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je rozmąconym jajkiem i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20-25 minut.
- Ostudzone bułeczki posypujemy cukrem pudrem, smacznego.
Ale bym zjadła.. :)
OdpowiedzUsuńte bułeczki aż krzyczą zjedz mnie :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Były przepyszne. Przepis dałam córkom. To już nie pierwszy przepis z którego skorzystałam. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCieszę się że jagodzianki smakowały, przepisy staram się pisać najprościej jak się da, tak aby wszyscy, nawet co nie umieją piec mogli przygotować dany wypieki i nie tylko, pozdrawiam :)
Usuńbardzo lubię jagodzianki
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
❤