JAGODZIANKI

24.06.2014
data:post.title
Jagodzianki to pyszne, drożdżowe, mięciutkie bułeczki z jagodami. Idealne na śniadanie lub podwieczorek.



                                                              SKŁADNIKI : na jedną blaszkę
  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki ojeju
  • 1 jajko 
  • 1/2 kostko drożdży 100 g
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
Drożdże rozrabiamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, wlewamy olej, wbijamy jajko, wlewamy rozpuszczone drożdże i resztę mleka. Wyrabiamy ciasto aż składniki dobrze się połączą a ciasto będzie elastyczne i jednolite.
Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na około 40 minut.

                                                                      NADZIENIE :
  • 1 szklanka świeżych jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • oliwa do wysmarowania blaszki 
  • cukier puder do posypania jagodzianek
                                                                   PRZYGOTOWANIE : 

Jagody przekładamy do miseczki, posypujemy cukrem i mąką ziemniaczaną, mieszamy. Dzięki mące sok z jagód nie wyleci z bułek.
Wyrośnięte ciasto ponownie, lekko ugniatamy. Możemy ciasto rozwałkować, posypując blat mąką i wyciąć dowolne kształty na które nakładamy po łyżce jagód i zlepiamy. Ja urywałam po kawałku ciasta, naoliwioną ręką formowałam małe placuszki na które kładłam po łyżce jagód i zlepiałam owalne bułeczki.
Myślę że każda technika robienia jagodzianek jest dobra.
Bułki układamy na naoliwionej blaszce, smarujemy je rozmąconym jajkiem i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około 20-25 minut.
Ostudzone bułeczki posypujemy cukrem pudrem, smacznego.




5 komentarzy

  1. te bułeczki aż krzyczą zjedz mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam. Były przepyszne. Przepis dałam córkom. To już nie pierwszy przepis z którego skorzystałam. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że jagodzianki smakowały, przepisy staram się pisać najprościej jak się da, tak aby wszyscy, nawet co nie umieją piec mogli przygotować dany wypieki i nie tylko, pozdrawiam :)

      Usuń
  3. bardzo lubię jagodzianki
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń