JAGODZIANKI + FILMIK

24 cze 2014
data:post.title
Jagodzianki to pyszne, drożdżowe, mięciutkie bułeczki z jagodami. Idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek.


                                                              SKŁADNIKI : na jedną blaszkę
  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej ( 120 g szklanka )
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki ojeju
  • 1 jajko 
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
                                                                      NADZIENIE :
  • 1 szklanka świeżych jagód
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • oliwa do wysmarowania blaszki 
  • cukier puder do posypania jagodzianek
                                                              PRZYGOTOWANIE :
  1. Drożdże rozrabiamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, wlewamy olej, wbijamy jajko, wlewamy rozpuszczone drożdże i resztę mleka. Wyrabiamy ciasto aż składniki dobrze się połączą a ciasto będzie elastyczne i jednolite.
  2. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na około 30 minut.
  3. Jagody przekładamy do miseczki, posypujemy cukrem i mąką ziemniaczaną, mieszamy. Dzięki mące sok z jagód nie wyleci z bułek.
  4. Wyrośnięte ciasto ponownie, lekko ugniatamy. Ciasto rozwałkowujemy posypując blat mąką formujemy wałek, wycinamy jednej wielkości kawałki, na które nakładamy po łyżce jagód i zlepiamy. 
  5. Myślę że każda technika robienia jagodzianek jest dobra.
  6. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je rozmąconym jajkiem i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20-25 minut.
  8. Ostudzone bułeczki posypujemy cukrem pudrem, smacznego.
                               Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 





5 komentarzy

  1. te bułeczki aż krzyczą zjedz mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam. Były przepyszne. Przepis dałam córkom. To już nie pierwszy przepis z którego skorzystałam. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że jagodzianki smakowały, przepisy staram się pisać najprościej jak się da, tak aby wszyscy, nawet co nie umieją piec mogli przygotować dany wypieki i nie tylko, pozdrawiam :)

      Usuń
  3. bardzo lubię jagodzianki
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń