SKŁADNIKI :
- 4 jajka
- 1 szklanka kefiru
- 2 i 1/2 szklanki maki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku
- 30 dkg truskawek, oczyszczonych i umytych
- cukier puder do posypania
Białka ubijamy mikserem na sztywno, dalej ubijając wsypujemy cukier i po chwili wlewamy żółtka . Następnie po dokładnym ubiciu wlewamy kefir z olejem, mieszamy i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ciasto znacznie opadnie ale tak ma być.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, o wymiarach ( 30/25 ) , na wierzch układamy połówki truskawek.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 -180 *C, przez około 40 minut.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Podobne ciasto do mojego wczorajszego. Ale bez kefiru. Moje zniknęło w ciągu kilku godzin. Następnym razem spróbuję z kefirem.
OdpowiedzUsuńCiasto jet pyszne i lekkie, wcześniej robiłam je z jogurtem jednak opadało, z kefirem świetnie urosło, polecam mój przepis :)
Usuń