KURCZAK KONSERWOWY ZE SŁOIKA + FILMIK

29 mar 2015
data:post.title
Aby przygotować tak pysznego kurczaka w galaretce, wystarczy kilka słoików litrowych i kawałki mięsa. Mięso przyprawiam tylko solą, pieprzem i papryką, ponieważ nadmiar przypraw może wpłynąć na szybsze psucie się mięsa, następnie ciasno układam je w słojach i gotuje.
Kurczak tak przygotowany, bez konserwantów i polepszaczy jest bardzo smaczny, zwłaszcza z tą powstałą galaretką. Słoiki przechowuję w lodówce 1-3 miesiące. Mięsko podaje do pieczywa i z ulubionymi dodatkami.


                                                    SKŁADNIKI : na pięć litrowych słoików
  • 10  udek kurczaka 
  • na każdy duży słoik po 1 zielu angielskim, liściu laurowym i 4 ziarnkach pieprzu
  • około 2 łyżki soli
  • 1 łyżka słodkiej  papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka pieprzu
                                                            PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mięso z kurczaka myjemy, osuszmy, kroimy każde udko na 2-3 części, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, dokładnie mieszamy. Należy je mocniej posolić ponieważ podczas gotowania wytworzy się galaretka i część przypraw do niej przejdzie.
  2. Do umytych słoików wkładamy przyprawy oraz układamy ciasno mięso do 3/4 jego wysokości, słoiki zakręcamy. Wkładamy je do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy godzinę. Po tym czasie dolewamy ciepłej wody do garnka i gotujemy mięso jeszcze jedną godzinę. Słoiki ostrożnie wykładamy na ściereczkę, studzimy i przechowujemy w lodówce lub chłodnym miejscu.
  3. Tak przygotowane mięso jest świetną przekąską z pieczywem, sosami itp. Podajemy na zimno z powstałą galaretką. Smacznego.
  4. Można je przechowywać około 3-4 miesiące w chłodnym miejscu. 
          Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 








6 komentarzy

  1. Dzien dobry. Dopiero co odkrylam Pani blog i jestem szczerze oczarowana. Czapki z glow! Ten przepis przykul moja uwage, poniewaz uwielbiamy w domu takie galaretki w formie wedlinki. W zwiazku z tym prosze o porade...czy zwykle udka mozna zastapic trybowanymi? Ewentualnie kostki wrzucic na gore? Maz ma awersje do jedzenia miesa z koscia :( Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, jak najbardziej mięso może być bez kość, proszę pamiętać aby zostawiać 6-7 cm od góry, aby było miejsce na galaretke. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam. Mam kilka kurczaków i pomyślałam o zrobieniu ich w słoikach. Ma Pani jakieś przepisy, może na mielonkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie mam więcej przepisów na kurczaka konserwowanego :)

      Usuń
  4. Dziękuję bardzo, nieustannie produkuję słoiki dla syna studenta. Nie bardzo umiem zrobić trwalego kurczaka, wiec bardzo mi Pani pomogła. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy taki kurczak wytrzyma poza chłodnym miejscem? Czy nadsje sie na wyjazd pod namiot?

    OdpowiedzUsuń