KURCZAK KONSERWOWY ZE SŁOIKA + FILMIK

29 mar 2015
data:post.title
Aby przygotować tak pysznego kurczaka w galaretce, wystarczy kilka słoików litrowych i kawałki mięsa. Mięso przyprawiam tylko solą, pieprzem i papryką, ponieważ nadmiar przypraw może wpłynąć na szybsze psucie się mięsa, następnie ciasno układam je w słojach i gotuje.
Kurczak tak przygotowany, bez konserwantów i polepszaczy jest bardzo smaczny, zwłaszcza z tą powstałą galaretką. Słoiki przechowuję w lodówce 1-3 miesiące. Mięsko podaje do pieczywa i z ulubionymi dodatkami.


                                                    SKŁADNIKI : na pięć litrowych słoików
  • 10  udek kurczaka 
  • na każdy duży słoik po 1 zielu angielskim, liściu laurowym i 4 ziarnkach pieprzu
  • sól
  • słodka papryka
  • pieprz w proszku
                                                            PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mięso z kurczaka myjemy, osuszmy, kroimy każde udko na 2-3 części, przyprawiamy solą,pieprzem i papryką. Należy je mocniej posolić ponieważ podczas gotowania wytworzy się galaretka i część przypraw do niej przejdzie.
  2. Do umytych słoików wkładamy przyprawy oraz układamy ciasno mięso do 3/4 jego wysokości, słoiki zakręcamy. Wkładamy je do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy godzinę. Po tym czasie dolewamy ciepłej wody do garnka i gotujemy mięso jeszcze jedną godzinę. Słoiki ostrożnie wykładamy na ściereczkę, studzimy i przechowujemy w lodówce lub chłodnym miejscu.
  3. Tak przygotowane mięso jest świetną przekąską z pieczywem, sosami itp. Podajemy na zimno z powstałą galaretką. Smacznego.
  4. Można je przechowywać około 3-4 miesiące w chłodnym miejscu. 
          Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 







5 komentarzy

  1. Dzien dobry. Dopiero co odkrylam Pani blog i jestem szczerze oczarowana. Czapki z glow! Ten przepis przykul moja uwage, poniewaz uwielbiamy w domu takie galaretki w formie wedlinki. W zwiazku z tym prosze o porade...czy zwykle udka mozna zastapic trybowanymi? Ewentualnie kostki wrzucic na gore? Maz ma awersje do jedzenia miesa z koscia :( Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, jak najbardziej mięso może być bez kość, proszę pamiętać aby zostawiać 6-7 cm od góry, aby było miejsce na galaretke. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam. Mam kilka kurczaków i pomyślałam o zrobieniu ich w słoikach. Ma Pani jakieś przepisy, może na mielonkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie mam więcej przepisów na kurczaka konserwowanego :)

      Usuń
  4. Dziękuję bardzo, nieustannie produkuję słoiki dla syna studenta. Nie bardzo umiem zrobić trwalego kurczaka, wiec bardzo mi Pani pomogła. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń