JABŁECZNIK Z BUDYNIEM I KRUSZONKĄ

27.08.2015
data:post.title
Kolejna wersja pysznego jabłecznika, tym razem z budyniem i kruszonką. Połączenie smakowe rewelacyjne. Piekę je już kolejny raz i za każdym razem ciasto wychodzi pyszne.


                                                                     SKŁADNIKI :
  • 250 g masła / margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany ( gdyby ciasto nie chciało się zagnieść )
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkiem ( ja ucierałam mikserem ) dodajemy mąkę z proszkiem i ewentualnie śmietanę. Zagniatamy półkruche ciasto. Moje ciasto wyszło troszkę klejące więc bez chłodzenia wyłożyłam je na dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25/30.

                                                                        JABŁKA :
  • 1 kg winnych jabłek
  • 4-5 łyżek cukru
  • szczypta cynamonu 
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Jabłka obieramy, kroimy w plastry ( bez gniazd nasiennych), przekładamy do garnka z cukrem i prużymy aż będą miękkie a płyny znacznie odparują. Po ostudzeniu doprawiamy do smaku i dodajemy mąkę, mieszamy. Do jabłek dodałam 2 brzoskwinie, jednak jest to niekonieczne.

                                                                     BUDYŃ :
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 3 szklanki mleka
Z podanych składników gotujemy budyń, wyjdzie troszkę gęstszy, ale tak ma byc.

                                                              KRUSZONKA : 
  • 100 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru 
  • 3 łyżki mąki
Masło rozcieramy z cukrem i mąką aż powstanie kruszonka. 

                                                       PRZYGOTOWANIE : 

Na ciasto wyłożone w blaszce, rozkładamy ciepły lub gorący budyń ( zimny nie da się rozsmarować).
Następnie wykładamy równomiernie jabłka i posypujemy kruszonką.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 *C, około 40-45 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Kroimy na kawałki, podajemy posypane cukrem pudrem, smacznego.




Prześlij komentarz