SKŁADNIKI :
- 250 g masła / margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany ( gdyby ciasto nie chciało się zagnieść )
JABŁKA :
- 1 kg winnych jabłek
- 4-5 łyżek cukru
- szczypta cynamonu
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Jabłka obieramy, kroimy w plastry ( bez gniazd nasiennych), przekładamy do garnka z cukrem i prużymy aż będą miękkie a płyny znacznie odparują. Po ostudzeniu doprawiamy do smaku i dodajemy mąkę, mieszamy. Do jabłek dodałam 2 brzoskwinie, jednak jest to niekonieczne.
BUDYŃ :
KRUSZONKA :
PRZYGOTOWANIE :
Na ciasto wyłożone w blaszce, rozkładamy ciepły lub gorący budyń ( zimny nie da się rozsmarować).
Następnie wykładamy równomiernie jabłka i posypujemy kruszonką.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 *C, około 40-45 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Kroimy na kawałki, podajemy posypane cukrem pudrem, smacznego.
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 3 szklanki mleka
KRUSZONKA :
- 100 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
Masło rozcieramy z cukrem i mąką aż powstanie kruszonka.
PRZYGOTOWANIE :
Na ciasto wyłożone w blaszce, rozkładamy ciepły lub gorący budyń ( zimny nie da się rozsmarować).
Następnie wykładamy równomiernie jabłka i posypujemy kruszonką.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 *C, około 40-45 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Kroimy na kawałki, podajemy posypane cukrem pudrem, smacznego.
Publikowanie komentarza