SAŁATKA SZWEDZKA PASTERYZOWANA

10.08.2015
data:post.title
Sałatka szwedzka, pasteryzowana, świetnie się sprawdza zimową porą, jako dodatek do obiadów, zapiekanek kanapek itp. Mój przepis jest bardzo prosty, nie musimy ogórków moczyć w soli i odcedzać, jak w wielu przepisach, tylko bezpośrednio nakładamy z zalewą do słoików i pasteryzujemy. Polecam.


                                                                      SKŁADNIKI :
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 2-3 marchewki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki soli
  • po 1/2 łyżeczki gorczycy na słoik
  • liść laurowy, kulka ziela angielskiego i kilka kulek pieprzu w ziarnkach na każdy słoik
  • mały kwiat kopru na każdy słoik
                                                              PRZYGOTOWANIE : 

Ogórki myjemy, marchew obieramy i szatkujemy warzywa na talarki. Przekładamy warzywa  do miski, wsypujemy cukier, sól, wlewamy ocet i wodę. Wszystko mieszamy i pozostawiamy sałatkę na około 1 godzinę. Po tym czasie ogórki znacznie puszczą wodę i zalewy zrobi się więcej. Do średniej wielkości słoiczków nakładamy sałatkę z zalewą. Nie ubijamy ogórków w słoikach ponieważ zalewa powinna swobodnie otaczać ogórki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie około 10 minut, licząc czas od zagotowania się wody. Po ostudzeniu sałatki przechowujemy w chłodnym miejscu.



Prześlij komentarz