PIZZA CALZONE

21.01.2016
data:post.title
Pizza calzone jest przygotowywana na kształt dużego pieroga, dzięki czemu farsz jest zamknięty w środku. Można przygotować je z różnym nadzieniem, pieczarkowym, szynkowym lub serowym, u mnie dzisiaj wersja z farszem mieszanym. Polecam.


                                                                     SKŁADNIKI : 
  • 500 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 plaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oleju
                                                                         FARSZ : 
  • 20 dkg pieczarek, poszatkowanych
  • 20 dkg szynki, pokrojonej w kostkę
  • kilka plastrów salami
  • 15 dkg żółtego sera, startego na tarce
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 czerwona cebula, drobno pokrojona
  • ketchup
                                                             PRZYGOTOWANIE : 

Do dużej miski wlewamy rozpuszczone drożdże w mleku, dodajemy jajko, olej i resztę składników. Wyrabiamy bardzo dokładnie elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, wykładamy je na posypany blat mąką i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek. 
Placki smarujemy ketchupem i na każdym rozkładamy porcję pieczarek, szynki, salami, kukurydzy i sera. Brzegi ciasta dobrze sklejamy, wierzch pierożków posypujemy serem. Calzone przekładamy na blaszkę i pieczemy w 190 *C, przez około 20 minut aż ładnie wyrosną i się zarumienią. 
Podajemy ciepłe z ulubionym sosem. Smacznego.





Prześlij komentarz