MAKARON Z BROKUŁEM, SZPINAKIEM I SOSEM SEROWYM

15.09.2016
data:post.title
Dzisiaj wersja dania makaronowego z brokułem, szpinakiem i sosem serowym. Pysznie, pożywnie i szybko. polecam.


                                                                     SKŁADNIKI :
  • 250 g makaronu kokardki Lubella
  • 1 mały brokułu ( może być również część kalafiora i brokuła )
  • 3 garście świeżego szpinaku 
  • sól, pieprz do smaku 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 szklanka bulionu warzywnego 
                                                                         SOS :
  • 1 łyżka masła naturalnego 
  • 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej 
  • 2 szklanki mleka pełnego
  • 150 g sera żółtego, tartego
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz do smaku 
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
  2. W garnku gotujemy brokuł z bulionem na półmiękko i odcedzamy.
  3.  Na patelni, na oleju podpiekamy drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy opłukany szpinak i brokuł, doprawiamy do smaku i chwilkę mieszając podpiekamy. 
  4. W średniej wielkości garnku roztapiamy masło, teraz mieszając trzepaczką wsypujemy mąkę i mieszamy aby się nie zbryliła, następnie wlewamy mleko i ciągle mieszamy do momentu zagotowania się sosu. Teraz zmniejszamy gaz, dodajemy przeciśnięty czosnek przez praskę, sól i pieprz. Kiedy sos zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia, wsypujemy ser i  mieszamy. 
  5. Na talerz układamy porcję makaronu, na to warzywa i polewamy sosem. 
  6. Danie posypujemy serem lub parmezanem.
  7. Podajemy ciepłe. 


3 komentarze

  1. Jestem fanką makaronów, a twoja propozycja wygląda bardzo smacznie.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również uwielbiam makarony, ten podany z brokułem i szpinakiem bardzo mi smakował :)

      Usuń