KONKURS - wygraj ksiażkę ''FOODIE W WIELKIM MIEŚCIE''

23.10.2016
data:post.title
Mam dla was konkurs w którym do wygrania są trzy książki ''Foodie w wielkim mieście'' której autorką jest Jessica Tom.
 Foodie to osoba która zrobiłaby wszystko dla jedzenia. Tia Monroe chce zrobić karierę. Pragnie dostać się na wymarzony staż do bardzo znanej autorki książek kulinarnych.
Jednak jej się to nie udaje a jej świat rozpada się na kawałki. Kiedy wydaje się , że sytuacja jest beznadziejna i gorzej być nie może, Tia dostaje propozycję nie do odrzucenia...
A co było dalej dowiecie się po przeczytaniu książki.


                                                           Zapraszam do konkursu :

-  Konkurs trwa od niedzieli 23.10.2016 - do 30. 10. 2016 roku
-  Zadanie konkursowe jest bardzo proste, w komentarzu pod postem napiszcie propozycję ciasta do      niedzielnej kawy. Może być również przepis i zdjęcie.
-  Jedna osoba może wysłać tyko jedno zgłoszenie
-  Organizatorem konkursu jest Kulinarne Fantazje Marioli a sponsorem nagród jest Wydawnictwo
   Harper Collins.
- Konkurs odbędzie się również na fanpagu bloga  Kulinarne-Fantazje-Marioli gdzie również      możecie podawać, pod postem przepisy.
- Spośród wszystkich zgłoszeń wybiorę 3 osoby i każda z nich otrzyma książkę '' Foodie w wielkim    mieście''. Wyniki zostaną ogłoszone w ciągu tygodnia od daty zakończenia konkursu.
- Wysyłka tylko na terenie Polski, po ogłoszeniu wyników będę czekała 5 dni na nadesłanie adresu wraz z nr. telefonu od zwycięzcy. Jeżeli osoba się nie zgłosi wybiorę następną.
- A dres należy wysłać na mojego maila mariola.1975@interia.pl 
Zapraszam do udziału w konkursie.


5 komentarzy

  1. Ciasto makowe z waniliowym serkiem i porzeczkową nutą

    Rewelacyjne makowe ciasto z delikatnym waniliowym serkiem, orzeźwiającą masą z czarnej porzeczki i warstwą chrupiących, prażonych migdałów to doskonały pomysł dla fanów lekkich,
    nie za słodkich deserów.

    Składniki:

    Biszkopt makowy:
    1 szklanka maku
    1 szklanka maki pszennej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    7 jajek
    3 łyżki wody

    Masa waniliowa:
    1 kg sera delfiko o smaku waniliowym
    250g masła extra
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki cukru wanilinowego
    1/2 szklanka mleka
    1 łyżka żelatyny

    Masa porzeczkowa:
    450g dżemu porzeczkowego
    1 galaretka porzeczkowa lub wiśniowa
    1/3 szklanki wrzątku

    Dodatkowo:
    150g płatków migdałowych

    Wykonanie:
    1. Biszkopt makowy:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę i mak. Wlać do formy o wymiarach 24cm x 40cm
    i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około
    30-35 minut. Po tym czasie wystudzić, a następnie przekroić
    na 2 blaty.
    2. Masa porzeczkowa:
    Galaretkę zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretki, następnie pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie wlać do dżemu i całość dokładnie wymieszać.
    3. Masa waniliowa:
    Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę i całość wymieszać, wystudzić. Masło z cukrem pudrem i wanilinowym utrzeć na puch, dodać partiami ser waniliowy i cały czas miksując wlać rozpuszczoną w mleku żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i podzielić na dwie równe części oraz odłożyć kilka łyżek na posmarowanie wierzchu.
    4. Płatki migdałowe uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni.
    5. Składanie ciasta:
    Do formy przełożyć jeden blat makowy, wyłożyć jedną połowę masy waniliowej, wstawić do lodówki na pół godziny, następnie rozsmarować dżem i ponownie wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć drugą połowę masy waniliowej, przykryć drugim blatem makowym i posmarować resztą masy waniliowej, na wierzchu posypać uprażonymi płatkami migdałów.




    OdpowiedzUsuń
  2. Jako że kawe uwielbiam w każdej postaci polecam Kawowy Słonecznikowiec na niedzielne popołudnie.
    Pomiędzy dwoma kakaowymi biszkoptowymi znajduje się bardzo smaczna masa kajmakowa z zatopionym w niej chrupiącym słonecznikiem. Całość dopełnia pyszna polewa czekoladowa, którą polane jest ciasto. Dzięki ponczowi ciasto jest wilgotne i ma pyszną kawową nutę. Wszystko idealnie ze sobą współgra, dlatego też ciasto jest wyśmienite.

    Składniki:
    Ciasto:
    3/4 szklanki oleju rzepakowego
    1/2 szkl. wody
    1/2 szkl. cukru
    2 kopiaste łyżki kakao

    Po wystudzeniu:
    5 jajek
    1/3 szkl. drobnego cukru do wypieków
    1 łyżka domowego cukru z prawdziwą wanilią
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Słonecznik:
    220 g łuskanego słonecznika
    60 g masła
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mleka

    Masa kajmakowa
    150 g miękkiego masła
    1 puszka masy kajmakowej z puszki (400 g)
    pokruszony chrupiący słonecznik

    Poncz:
    3/4 szkl. zaparzonej kawy (może być również zbożowa)

    Wykonanie:
    Olej, wodę, cukier i kakao umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy aż zacznie wrzeć i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Mieszankę odstawiamy do wystygnięcia.

    Mąkę, proszek i sodę przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier.Kolejno dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze chwilę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Mikser wyłączamy. Wlewamy cukrowo-kakaową mieszankę i dokładnie mieszamy szpatułką/łyżką. Na końcu do masy przesiewamy suche składniki i całość mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Blachę o wymiarach 25 x 30 cm (lub zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i równamy. Pieczemy ok. 40 - 45 minut. Całkowicie wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i dzielimy w poprzek na 2 blaty.

    Słonecznik, masło, cukier, mleko przekładamy do rondelka. Mieszamy i podgrzewamy na ogniu, aż do zagotowania. Dużą blachę wykładamy silikonową matą. Mieszankę przelewamy na przygotowaną matę, równamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy przez ok. 20 minut lub do momentu aż słonecznik będzie miał złoty kolor. Złoty słonecznik studzimy i tłuczemy/kruszymy go na drobne kawałki.

    Miękkie masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy stopniowo masę kajmakową. Miksujemy na gładko. Na końcu do masy wrzucamy pokruszony słonecznik.

    Jeden blat ciasta nasączamy połową ostudzonego ponczu. Wykładamy krem ze słonecznikiem i równamy. Następnie wykładamy drugi blat biszkoptu i nasączamy go pozostałym ponczem. Wierzch polewamy ulubioną polewą czekoladową lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Ciasto wkładamy na min 2-3 godz do lodówki lub najlepiej na całą noc.

    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za udział w konkursie; wszystkie ciasta są przepyszne. Osoby które wygrały książkę to :
    - Ewelina Pędzikowska za ciasto makowe z serkiem waniliowym
    - Mirosława Wawrzyniak za tort tęczowy
    -Słodkie niebo za kawowy słonecznikowiec
    Proszę o podanie adresu do wysyłki.

    OdpowiedzUsuń