NALEWKA Z ARONII i IMBIRU

27.10.2016
data:post.title
Nalewka z aronii to jedna z pyszniejszych jakie piłam, zaraz po tej malinowej. Smak i zapach rewelacyjny, słodkawa i mocną. Taka jaka lubię, polecam na zimowe wieczory.


                                                                  SKŁADNIKI :
  • 2 kg aronii 
  • 2 litry wody 
  • O,5 kg cukru
  • O,5 l wódki
  • 250 ml spirytusu lub jak nie mamy to dodatkowe 0,5 l wódki 
  • sok z jednej cytryny 
  • kawałek korzenia imbiru 
                                                            PRZYGOTOWANIE : 
  1. Owoce aronii oczyszczony  z zanieczyszczeń, następnie wkładamy do zamrażarki na 24 g.
  2. Owoce muszą się przemrozić aby pozbyć je goryczki.
  3. Aronię wyjmujemy, przekładamy na sitko i płuczemy ciepła woda.
  4. Imbir obieramy, trzemy na tarce jarzynowej.
  5. Owoce przekładamy do dużego garnka, wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Ogrzewamy wszystko, około 15 minut, nie doprowadzając do wrzenia (ponieważ owoce mogą stracić witaminy ), co jakiś czas mieszamy aby cukier się rozpuścił. 
  6. Po lekkim przestudzenia aronię ubijamy tłuczkiem aby dobrze puściła sok. 
  7. Następnie wszystko przecedzamy przez sitko wyłożone gazą i dokładnie wyciskamy owoce. 
  8. Do powstałego soku wlewamy sok z cytryny i całą wódkę.
  9. Nalewkę przelewamy do butelek i odkładamy w chłodne miejsce na 2 miesiące.
  10. Jeżeli w butelkach utworzy się osąd to możemy ją ponownie przefiltrować przez gazę. 
  11. Nalewka jest pyszna i aromatyczna, słodkość regulujemy sami ale myślę ze tyle cukru stanowczo wystarczy. 
  12. Smacznego.




3 komentarze

  1. z imbirem nie próbowałam, robiłam kiedyś z liścmi wiśni była całkiem niezła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat taka nalewka mi smakuje:) z liśćmi wiśni jeszcze nie próbowałam jej przygotować ale myślę że za rok taką zrobię :)

      Usuń
    2. Akurat taka nalewka mi smakuje:) z liśćmi wiśni jeszcze nie próbowałam jej przygotować ale myślę że za rok taką zrobię :)

      Usuń