SCHAB WOLNO GOTOWANY Z PURE I PIECZONĄ GRUSZKĄ

23 paź 2016
data:post.title
Dzisiaj pomysł na niecodzienny i elegancki obiad. Pyszny schab tym razem w wersji Light, podany z pure ziemniaczano - jabłkowym i pieczoną gruszką. Pysznie i zdrowo, polecam.


                                                                 SKŁADNIKI : 

  • 0,5 kg schabu 
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 listki szałwii
  • gałązka tymianku
  • 1 liść laurowy 
  • 1 ziele angielskie
  • 5 kulek pieprzu 
  • 1 czerstwa, mała bułka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
                                                                 DODATKOWO : 
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 2  łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka miodu
  • 0,3 kg ziemniaków
  • 50 ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól do smaku
  • sos balsamiczny i kiełki do ozdoby
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Schab myjemy, pozbawiamy błon i osuszamy, doprawiamy solą. Pakujemy próżniowo z liściem laurowym, zielem, pieprzem, szałwią i tymiankiem ( ja zapakowałam mięso w gruby woreczek i zawiązałam gumką, tak aby woda się nie dostała ).
  2.  Gotujemy schab na malutkim ogniu około 20, następnie zakręcamy gaz i pozostawiamy mięso na 10 minut aby doszło.
  3. Jabłka i gruszki kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych.
  4. Na patelni rozgrzewamy masło z miodem i podpiekamy na nim kawałki owoców.
  5. Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy, wlewamy śmietankę, dodajemy 2 kawałki pieczonego jabłka,chrzan i blendujemy na gładkie puree. Doprawiamy do smaku solą. 
  6. Schab wyjmujemy z woreczka. Zdejmujemy przyprawy.
  7. Bułkę mielimy z natką pietruszki aby powstała kruszonka, dodajemy olej, mieszamy. Obtaczamy w niej schab tak aby kruszonka się przykleiła. Kroimy na kawałki.
  8. Na talerz wykładamy porcję puree, układamy plaster schabu, do tego dodajemy kawałek pieczonego jabłka i gruszki, polewamy pozostałym sosem z pieczenia owoców, dekorujemy sosem balsamicznym i kiełkami. 
  9. Smacznego.
                                                             Hendi.pl/konkurs






3 komentarze