JAJECZNICA Z GRZYBAMI

03.11.2016
data:post.title
Jajecznica z dodatkiem grzybów leśnych jest na prawdę pyszna, niecodzienna i wyjątkowa. Zawsze czekam na sezon grzybowy aby ja przygotować jak i wiele innych przepisów z grzybami.

                                                                                                               
                                                                 SKŁADNIKI : 
  • 300 g grzybów leśnych, podgrzybki
  • 1 cebula
  • 4 jajka 
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła naturalnego
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • sól, pieprz do smaku
  • woda 
  • natka pietruszki do posypania 
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Grzyby oczyszczamy lub myjemy, szatkujemy w plasterki.
  2. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy grzyby, lekko solimy i wlewamy wodę. Prużymy około 20 minut aż płyny odparują. 
  3. Cebulę drobno kroimy, dodajemy do grzybów i wlewamy ponownie 1/2 szklanki wody, prużymy aż płyny odparują, często mieszamy.
  4. Do grzybów dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści i wbijamy jajka oraz wlewamy śmietankę. Jajecznicę doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Mieszając czekamy aż się zetnie.
  6. Podajemy ciepłą, posypaną szczypiorkiem lub natką pietruszki, z pieczywem. Smacznego. 




1 komentarz