SKŁADNIKI :
- 300 g grzybów leśnych, podgrzybki
- 1 cebula
- 4 jajka
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła naturalnego
- 100 ml śmietanki 30 %
- sól, pieprz do smaku
- woda
- natka pietruszki do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Grzyby oczyszczamy lub myjemy, szatkujemy w plasterki.
- Na patelnię wlewamy olej, dodajemy grzyby, lekko solimy i wlewamy wodę. Prużymy około 20 minut aż płyny odparują.
- Cebulę drobno kroimy, dodajemy do grzybów i wlewamy ponownie 1/2 szklanki wody, prużymy aż płyny odparują, często mieszamy.
- Do grzybów dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści i wbijamy jajka oraz wlewamy śmietankę. Jajecznicę doprawiamy solą i pieprzem.
- Mieszając czekamy aż się zetnie.
- Podajemy ciepłą, posypaną szczypiorkiem lub natką pietruszki, z pieczywem. Smacznego.
muszę przyznać, że nigdy nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń