SKŁADNIKI :
- 1 kg kiszonej kapusty
- 10 dkg suszonych grzybów
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielski
- kilka kulek pieprzu
- 2 litry wody
- sól, pieprz i magi do smaku
DODATKOWO :
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE :
- Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, wyciskami i przekładamy do garnka, wlewamy wodę, dodajemy liście, ziele i pieprz w ziarnkach. Gotujemy około 30-40 minut.
- Grzyby zalewamy wodą, zagotowujemy i pozostawiamy na około 40 minut aż napęcznieją.
- Do kapusty dodajemy namoczone, pokrojone grzyby, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ponownie gotujemy około 20 minut. W razie konieczności dolewamy wodę.
- Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podpiekamy na niej cebulkę na złoto.
- Dodajemy ja do kapusty i mieszamy.
- Drugą łyżkę masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i mieszając robimy zasmażkę.
- Do kapusty dodajemy 2 łyżki zasmażki i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki.
- Kapustę ponownie zagotowujemy i doprawiamy do smaku, solą, pieprzem i magi. Przekładamy na półmisek, podajemy ciepłą.
- Smacznego.
- Zapraszam do obejrzenia filmiku.
Uwielbiam zapach tego dania.. ;)
OdpowiedzUsuń