KAPUSTA KISZONA ZASMAŻANA Z GRZYBAMI

28.11.2016
data:post.title
Kapusta kiszona zasmażana z grzybami to rewelacyjny dodatek do dań obiadowych. Niezastąpiona również jako danie Wigilijne. Smaczna, pachnąca grzybami, po prostu pyszna.


                                                                       SKŁADNIKI :
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 10 dkg suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielski
  • kilka kulek pieprzu
  • 2 litry wody 
  • sól, pieprz i magi do smaku
                                                                     DODATKOWO : 
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki 
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, wyciskami i przekładamy do garnka, wlewamy wodę, dodajemy liście, ziele i pieprz w ziarnkach. Gotujemy około 30-40 minut.
  2. Grzyby zalewamy wodą, zagotowujemy i pozostawiamy na około 40 minut aż napęcznieją.
  3. Do kapusty dodajemy namoczone, pokrojone grzyby, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ponownie gotujemy około 20 minut. W razie konieczności dolewamy wodę.
  4. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podpiekamy na niej cebulkę na złoto. 
  5. Dodajemy ja do kapusty i mieszamy.
  6. Drugą łyżkę masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i mieszając robimy zasmażkę.
  7. Do kapusty dodajemy 2 łyżki zasmażki i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki.
  8. Kapustę ponownie zagotowujemy i doprawiamy do smaku, solą, pieprzem i magi. Przekładamy na półmisek, podajemy ciepłą.
  9. Smacznego. 
  10. Zapraszam do obejrzenia filmiku. 



1 komentarz