Jabłecznik z budyniem to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Idealne na każdą okazję. Polecam.
- 3- 4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 250 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 5 jabłek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki bułki tartej
BUDYŃ:
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 3 szklanki mleka
PRZYGOTOWANIE :
- Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy cynamon, cukier i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Budynie gotujemy w 3 szklankach mleka, powinny być troszkę gęstsze.
- Blaszkę o wymiarach 25/25 wykładamy folią aluminiową, na dno rozkładamy większą część ciasta. Wykładamy jabłka oraz budyń który równo rozsmarowujemy.
- Na wierzch rozkładamy resztę ciasta.
- Placek pieczemy w temperaturze 180 % C, przez około 40 minut.
- Po upieczeniu czekamy aż ciasto ostygnie i kroimy na kawałki. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Oj tak, jabłecznik z budyniem to jedno z najpyszniejszych ciast :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło koszmarne, spód cały lepki wszystko się rozwala, budyń z przepisu wyszedł za gęsty.
OdpowiedzUsuńWstyd wystawić je na stół wśród gości.