JABŁECZNIK Z BUDYNIEM + FILMIK

15 maj 2017
data:post.title
Jabłecznik z budyniem to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Idealne na każdą okazję. Polecam. 


                                                      SKŁADNIKI : na ciasto kruche
  • 3- 4  szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 250 g margaryny 
  • 3/4  szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
                                                                       JABŁKA:
  • 5 jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
                                                                      BUDYŃ:
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 3 szklanki mleka
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy cynamon, cukier i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Budynie gotujemy w 3 szklankach mleka, powinny być troszkę gęstsze. 
  4. Blaszkę o wymiarach 25/25 wykładamy folią aluminiową, na dno rozkładamy większą część ciasta. Wykładamy jabłka oraz budyń który równo rozsmarowujemy.
  5. Na wierzch rozkładamy resztę ciasta. 
  6. Placek pieczemy w temperaturze 180 % C, przez około 40 minut. 
  7. Po upieczeniu czekamy aż ciasto ostygnie i kroimy na kawałki. Smacznego.

          Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 





 

2 komentarze

  1. Oj tak, jabłecznik z budyniem to jedno z najpyszniejszych ciast :)

    OdpowiedzUsuń