KARTACZE Z MIĘSEM + FILMIK

17 paź 2018
data:post.title
Kartacze to potrawa regionalna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Znane na Litwie pod nazwą cepeliny. Pyszne, sycące kluski, nadziane mięsem i okraszone tłuszczykiem, smakują nie jednej osobie. 


SKŁADNIKI : 
  • 2 kg ziemniaków zważonych po obraniu ( najlepiej mocno skrobiowych )
  • 2 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko 
  • 500 g mięsa z rosołu, zmielonego z ugotowaną jarzynką
  • boczek podpieczony z cebulką do okraszenia kartaczy 
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Większą część ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę.
  2. Pozostałe ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej o małych oczkach. Przekładamy je na ściereczkę i wyciskamy cały płyn. Pozostawiamy go aby wytrąciła się skrobia.
  3. Ziemniaki przekładamy do dużej miski, dodajemy jajko, mąki i skrobię która się wytrąciła. 
  4. Wszystko dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa. Gdyby była bardzo klejąca należy dosypać mąki pszennej. 
  5. Z ciasta formujemy na posypanym mąką ręku, owalne plaski, na środku kładziemy łyżeczkę farszu zlepiamy brzegi i układamy na desce posypaną mąką. 
  6. Gotujemy kartacze w osolonym wrzątku około 5 minut, licząc czas od zagotowania się wody. 
  7. Podajemy ciepłe, polane podpieczoną cebulką z boczkiem. 
  8. Smacznego. 
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 


 

2 komentarze