Dzisiaj przepis na bardzo szybkie ciasto - krówka bez pieczenia, na ciastkach . Ciasto jest mega smaczne i szybkie w przygotowaniu. Polecam wszystkim którzy nie mają czasu piec a chcą zjeść pyszne, słodkie ciasto.
Link do producenta Thermomastera II -KALORIK
Aplikacja na telefon z przepisamy do robota - APLIKACJA FLAVIO
SKŁADNIKI :
- 700 ml śmietany 30 %
- 1 puszka - 400 g kajmaku
- 250 g mascarpone
- 2 cukry wanilinowe po 16 g
- 30 g cukru
- 8 g żelatyny spożywczej ( 1 łyżka z czubkiem )
- 300 g herbatniki czekoladowe
- 150 g herbatniki jasne
- 100 g czekolady deserowej
PRZYGOTOWANIE :
- Ciasto przygotowałam w Thermomasterze II Firmy KALORIK
- Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy folią lub papierem .
- Bardzo zimną śmietanę wlewamy do dzbana robota, wsypujemy cukry, wkładamy motylek i ubijamy 2-3 minuty obroty 4. W razie konieczności czas wydłużyć.
- Żelatynę należy rozpuścić w 1/4 szklance wody i ostudzić.
- Do ubitej śmietany dodajemy Mascarpone i wlewamy żelatynę stopniowo ( najlepiej podczas ucierania wlać ją strumyczkiem aby nie powstały grudki, od razu miksujemy 1 minute, obroty 3.
- W blaszce układamy 1 warstwę ciemnych herbatników, na to wykładamy połowę śmietany, wyrównujemy. Następnie rozkładamy jasne herbatniki i reszta śmietany, na to ciemne herbatniki.
- Ciasto odkładamy do zamrażarki na 10 minut lub lodówki.
- Do dzbana robota wkładamy ostrze, oraz zimną czekoladę i kruszymy- 15 s. 7 obroty, Odkładamy.
- Kajmak przekładamy do dzbana robota, podgrzewamy w 30 % , mieszamy na 4 obroty.
- Następnie wylewamy ją na zimne ciasto oraz rozsypujemy pokruszoną czekoladę.
- Ciasto krówkę chłodzimy w lodówce kilka godzin, herbatniki muszą zmięknąć.
- Krówkę kroimy mokrym niżem, jest pyszna. U mnie znikła expresowo. Polecam.
bardzo lubię takie szybkie ciasta :)
OdpowiedzUsuń