EXPRESOWA KRÓWKA BEZ PIECZENIA Z THERMOMASTER II + FILMIK

19 sty 2019
data:post.title
Dzisiaj przepis na bardzo szybkie ciasto - krówka bez pieczenia, na ciastkach . Ciasto jest mega smaczne i szybkie w przygotowaniu. Polecam wszystkim którzy nie mają czasu piec a chcą zjeść pyszne, słodkie ciasto.



SKŁADNIKI :
  • 700 ml śmietany 30 % 
  • 1 puszka - 400 g  kajmaku
  • 250 g mascarpone 
  • 2 cukry wanilinowe po 16 g 
  • 30 g cukru
  • 8 g żelatyny spożywczej ( 1 łyżka z czubkiem ) 
  • 300 g herbatniki czekoladowe
  • 150 g herbatniki jasne 
  • 100 g czekolady deserowej
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ciasto przygotowałam w Thermomasterze II Firmy KALORIK
  2. Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy folią lub papierem .
  3. Bardzo zimną śmietanę wlewamy do dzbana robota, wsypujemy cukry, wkładamy motylek i ubijamy 2-3 minuty obroty 4. W razie konieczności czas wydłużyć.
  4. Żelatynę należy rozpuścić w 1/4 szklance wody i ostudzić.
  5. Do ubitej śmietany dodajemy Mascarpone i wlewamy żelatynę stopniowo ( najlepiej podczas ucierania wlać ją strumyczkiem aby nie powstały grudki, od razu miksujemy 1 minute, obroty 3.
  6. W blaszce układamy 1 warstwę ciemnych herbatników, na to wykładamy połowę śmietany, wyrównujemy. Następnie rozkładamy jasne herbatniki i reszta śmietany, na to ciemne herbatniki.
  7. Ciasto odkładamy do zamrażarki na 10 minut lub lodówki.
  8. Do dzbana robota wkładamy ostrze, oraz zimną czekoladę i kruszymy- 15 s. 7 obroty, Odkładamy.
  9. Kajmak przekładamy do dzbana robota, podgrzewamy w 30 % , mieszamy na 4 obroty.
  10. Następnie wylewamy ją na zimne ciasto oraz rozsypujemy pokruszoną czekoladę.
  11. Ciasto krówkę chłodzimy w lodówce kilka godzin, herbatniki muszą zmięknąć.
  12. Krówkę kroimy mokrym niżem, jest pyszna. U mnie znikła expresowo. Polecam.
                                 Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;



 

1 komentarz