EXPRESOWY SERNIK, PUSZYSTY I SMACZNY + FILMIK

25 maj 2019
data:post.title
Sernik to przepyszne ciasto, w dodatku łatwe w przygotowaniu. Dzisiaj przepis dla zabieganych, czyli szybkie w przygotowaniu ciasto. Upiekłam go na herbatnikach oraz polałam czekoladą i posypałam kokosem. Wyszedł bardzo smaczny, polecam. 


    SKŁADNIKI : 
  • 200 g herbatników maślanych 
  • 1 kg sera wiaderkowego, dowolnego lub smakowego
  • 5 jajek 
  • 2 budynie waniliowe po 40 g bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 czekolada + 4 łyżki mleka
  • wiórki kokosowe do posypania 
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Herbatniki rozkładamy na dnie blaszki ( 25/30 cm ). 
  2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy żółtka i cukry, chwilę ucieramy. Dodajemy cały ser i wsypujemy budynie, dokładnie mieszamy. Ser wylewamy na herbatniki i pieczemy w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 % C, termoobieg lub góra dół. Gdyby zaczęło się przypiekać temperaturę zmniejszamy na 170 %. 
  3. Ciasto po upieczeniu studzimy. 
  4. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy mleko i podgrzewamy w mikrofalówce 1 minutę, mieszamy aż składniki się połączą. Czekoladę wylewamy na sernik, równo rozsmarowujemy i posypujemy kokosem. 
  5. Ciasto chłodzimy, kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego. 
                              Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 


 

3 komentarze

  1. Witam zamiast budyniow mozna użyć mąkę ziemniaczaną i ile dodac tej maki ziemniaczanej do sernika? Przepis mi się podoba. Dziekuje pozrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąki dodajemy tyle aby zastąpić budyń ; 2 łyżki mąki ziemniacznej z małym czubkiem

      Usuń
    2. Witam bardzo dziekuje za odp. Pozdrawiam

      Usuń