MAKARON SZPINAKOWY Z PARMEZANEM + FILMIK

25 cze 2019
data:post.title
Makaron szpinakowy jest bardzo smaczny, delikatny i lekko strawny. Nadaje się do podania na słodko, wytrawnie lub do zapiekania. Ja podałam go z oliwą, czosnkiem, pomidorkami i parmezanem. Danie szybie w przygotowaniu i smaczne. Polecam. Makaron przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik. 


   SKŁADNIKI : 
  • 2 garście szpinaku
  • 1 jajko 
  • 2 szklanki mąki ( 400 g ) 
  • pomidorki koktajlowe
  • parmezan
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • sól, pieprz do smaku 
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Szpinak przekładamy do dzbana robota ( zakładamy noże ), dodajemy jajko. Miksujemy na funkcji turbo przez kilka sekund. Szpinak zgarniamy szpatułką ze ścianek dzbana, wsypujemy mąkę i miksujemy aż składniki zaczną się łączyć ( sklejać ) około 2 minuty/ o 5.
  2. Ciasto wykładamy na stolnicę i jeszcze zagniatamy. Następnie odkładamy nakryte folią na kilka minut aż odpocznie. 
  3. Ciasto rozwałkowujemy na dwa cienkie placki, dobrze posypujemy je mąkę, składamy i kroimy paseczki. 
  4. Makaron podrzucamy aby się nie skleił i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie kilka minut. Odcedzamy i studzimy. 
  5. W miseczce mieszamy przeciśnięty czosnek, pokrojone pomidorki i przyprawy.
  6. Polewamy nim porcję makaronu, posypujemy parmezanem i podajemy. 
  7. Smacznego. 
                                      Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału : 


 

Prześlij komentarz