JABŁECZNIK MOJEJ BABCI + FILMIK

25 lis 2020
data:post.title
Jabłecznik to jedno z pyszniejszych ciast, na maślanym, półkruchym cieście smakuje rewelacyjnie. Najlepszy jabłecznik jest na drugi dzień kiedy to zmięknie, polecam. 


     SKŁADNIKI : na ciasto półkruche
     na blaszkę o wymiarach 25/30 
  • 3  szklanki mąki pszennej tortowej z małym czubkiem ( szklanka z duralexu )
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 12 %
                                                                       JABŁKA : 
  • 1 i 1/2 kg jabłek reneta (zważonych przed obraniem ) 
  • 1/4 szklanka zimnej wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Wszystkie składniki na ciasto należy zagnieść lub wyrobić robotem. 
  2. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do garnka, następnie wlewamy trochę wody, dodajemy cukier i zaczynnamy gotować jabłka aż zmiękną a płyny odparują. Jabłka doprawiamy cynamonem. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy. 
  3. Ciasto dzielimy na dwie połówki i każdą rozwałkowujemy. Pierwszą przenosimy na dno blaszki wyłożonej papierem, wyrównujemy, rozkładamy jabłka i kładziemy drugie ciasto. 
  4. Jabłecznik pieczemy 45 minut w  temperaturze 180 % C, termoobieg. 
  5. Po upieczeniu jabłecznik stydzimy i posypujemy cukrem pudrem, smacznego. 
                                       Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

4 komentarze

  1. dawno nie jadłam jablecznika a takie rodzinne przepisy sa najsmaczniejsze

    OdpowiedzUsuń
  2. Już go raz robiłem zaraz będę robił ponownie. Pyszny!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Juz go robie chyba szosty raz,za kazdym razem znika blyskawicznie.Super przepis
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. DZSIAJ ZABIERAM SIE DO PIECZENIA TEJ SZARLOTKI WCZESNIEJ PIEKLAM CZESTO

    OdpowiedzUsuń