JABŁECZNIK MOJEJ BABCI + FILMIK

25 lis 2020
data:post.title
Jabłecznik to jedno z pyszniejszych ciast, na maślanym, półkruchym cieście smakuje rewelacyjnie. Najlepszy jabłecznik jest na drugi dzień kiedy to zmięknie, polecam. 


     SKŁADNIKI : na ciasto półkruche
     na blaszkę o wymiarach 25/30 
  • 3  szklanki mąki pszennej tortowej z małym czubkiem ( szklanka z duralexu )
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 12 %
                                                                       JABŁKA : 
  • 1 i 1/2 kg jabłek reneta (zważonych przed obraniem ) 
  • 1/4 szklanka zimnej wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Wszystkie składniki na ciasto należy zagnieść lub wyrobić robotem. 
  2. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do garnka, następnie wlewamy trochę wody, dodajemy cukier i zaczynnamy gotować jabłka aż zmiękną a płyny odparują. Jabłka doprawiamy cynamonem. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy. 
  3. Ciasto dzielimy na dwie połówki i każdą rozwałkowujemy. Pierwszą przenosimy na dno blaszki wyłożonej papierem, wyrównujemy, rozkładamy jabłka i kładziemy drugie ciasto. 
  4. Jabłecznik pieczemy 45 minut w  temperaturze 180 % C, termoobieg. 
  5. Po upieczeniu jabłecznik stydzimy i posypujemy cukrem pudrem, smacznego. 
                                       Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

1 komentarz

  1. dawno nie jadłam jablecznika a takie rodzinne przepisy sa najsmaczniejsze

    OdpowiedzUsuń