KISZONA KAPUSTA ZASMAŻANA Z GRZYBAMI + FILMIK

4 gru 2020
data:post.title
Kapusta kiszona zasmażana z grzybami to rewelacyjny dodatek do dań obiadowych. Niezastąpiona również jako danie Wigilijne. Smaczna kapusta, pachnąca grzybami, po prostu pyszna.


SKŁADNIKI : 
  • 2,5 kg kapusty kiszonej 
  • duża garść grzybów suszonych ( podgrzybki ) 
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe 
  • 1-2 łyżki jarzynki naturalnej 
  • 2 duże cebule 
  • pieprz do smaku oraz odrobina soli 
  • magi ( niekoniecznie )
                                                                      ZASMAŻKA : 
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • 50 g masła 
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kapustę kiszoną należy dobrze wypłukać pod bierzącą wodą, następnie przekładam ją do garnka i dokładamy liść laurowy, ziele i jarzynkę. Gotujemy pod przykryciem 30 minut. 
  2. Grzyby namaczamy w wodzie, około 1 godziny i zagotowujemy, następnie jak ostygną to odcedzamy i pozostawiamy wywar.  Grzyby drobno kroimy i dokładamy do kapusty oraz wlewamy trochę wywaru. 
  3. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do kapusty i wszystko doprawiamy do smaku. Mieszamy i podsmażamy całość. 
  4. Z mąki i masła robimy zasmażkę, dodajemy część do kapusty i energicznie mieszamy.  Kapustę jeszcze chwilkę podsmażamy, doprawiamy do smaku magi, przyprawami i gotowe. Mozna podawać. 
  5. Jeżeli chcemy ją przechować dłużej to gorącą kapustę nakładamy do słoików i zakręcamy, po kilku godzinach sprawdzamy czy dekielki złapały. Tak przygotowana kapusta może postać kilka miesięcy. 
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Publikowanie komentarza