Smaczne ciasto z jabłkami i budyniem na małe co nieco. Wychodzi każdemu, polecam.
SKŁADNIKI :
- 1 budyń wniliowy bez cukru
- 3 łyżki cukru
- 400 ml mleka
- 3 jabłka
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 150 ml mleka 3/2 %
- 300 g mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- forma -25/30 cm
PRZYGOTOWANIE :
- Z bydyniu, cukru i mleka gotujemy budyń, przekładamy go do woreczka i odkładamy.
- Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, następnie kroimy na kawałki.
- Jajka ubijamy z cukrem mikserem, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Do ciasta dodajemy jabłka, mieszamy.
- Na blaszkę wyłozoną papierem wykładamyciasto. W woreczku z budyniem ucinamy koniec i rwyciskamy budń na cieście tworząc kratkę.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 170/180 % C, przez 45 minut, funkcja termoobieg. Polecam.
A kiedy dodajemy 150ml mleka do ciasta? W przepisie jest a później go nie ma..
OdpowiedzUsuń