Ciasto poduszkowiec, czekoladowo - twarogowe typu awaryjnego. Bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 6 jajek (średniej wielkości )
- 1/2 szklanka mleka 3/2 %
- 1/2 szklanka oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 szklanki mąki pszennej ( 250 g )
- 500 g sera wiaderkowego
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- Twaróg mieszamy z cukrami ( 3 łyżki + cukier waniliowy ) i budyniem, przekładamy do twardego woreczka tak aby można było go wycisnąć i odkładamy.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier i chwilę ubijamy, wlewamy zółtka i mleko, miksujemy.
- Teraz wsypujemy przez sitki kakao, mąke i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
- Ciasto wylewamy na blaszkę 25/35 i wyrównujemy. Nastepnie z woreczka ucinamy koniec i wyciskamy ser tworząc na wierzchu ciasta kratkę.
- Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 180 % C, termoobieg. Po 20 minutach temperaturę zmniejszamy na 170 % c.
- Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz