PASTERYZOWANY SOS WARZYWNY DO PIZZY + FILMIK

16 wrz 2020
data:post.title
Sos warzywny do pizzy i zapiekanek świetnie sprawdza się zimą, jest aromatyczny, gęsty i smaczny. Już nie muszę się martwić czym posmarować spód ciasta, teraz taki sos mam pod ręką. Polecam mój przepis. 

SKŁADNIKI : 
  • 2 kg pomidorów
  • 1 spora cukinia 
  • 4 cebule 
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 2 papryki zielone
  • 2 małe bakłażany 
  • 5-6 łyżek oleju 
  • 5-7 ząbków czosnku 
  • 1 łyżka oregano
  • 4-5 małych, suszonych papryczek chili
  • 1 paczka ziół prowansalskich 10 g 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1-2 płaskie łyżki soli ( do smaku ) 
  • 2 łyżeczki pieprzu 
  • ostra papryka do smaku 
  • 2 łyżki octu 10 % 
PRZYGOTOWANIE ; 
  1. Warzywa myjemy, cebulę obieramy, z cukini i papryki wyjmujemy pestki. Wszystko kroimy w dużą kostkę. 
  2. Do dużego garnka wlewamy olej, dodajemy cebulę, po chwili czosnek, pomidory i chwilkę prużymy pod przykryciem. Następnie dodajemy bakłażana, paryki i na końcu cukinię oraz suszone chili.
  3. Dusimy pod przykryciem przez około 30 minut. 
  4. Następnie dodajemy przyprawy, cukier, sól, ocet i zioła. Gotujemy jeszcze 10 minut, co jakiś czas mieszając. Odkładamy sos na bok i po chwili blendujemy aż będzie gładki i lejący. 
  5. Sos doprawiamy do smaku cukrem, solą i octem. 
  6. Nalewamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie około 10 minut, licząc czas od zagotowania się wody. 
                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanałau ; 



 

Publikowanie komentarza