Sos warzywny do pizzy i zapiekanek świetnie sprawdza się zimą, jest aromatyczny, gęsty i smaczny. Już nie muszę się martwić czym posmarować spód ciasta, teraz taki sos mam pod ręką. Polecam mój przepis.
SKŁADNIKI :
- 2 kg pomidorów
- 1 spora cukinia
- 4 cebule
- 1 kg czerwonej papryki
- 2 papryki zielone
- 2 małe bakłażany
- 5-6 łyżek oleju
- 5-7 ząbków czosnku
- 1 łyżka oregano
- 4-5 małych, suszonych papryczek chili
- 1 paczka ziół prowansalskich 10 g
- 3/4 szklanki cukru
- 1-2 płaskie łyżki soli ( do smaku )
- 2 łyżeczki pieprzu
- ostra papryka do smaku
- 2 łyżki octu 10 %
- Warzywa myjemy, cebulę obieramy, z cukini i papryki wyjmujemy pestki. Wszystko kroimy w dużą kostkę.
- Do dużego garnka wlewamy olej, dodajemy cebulę, po chwili czosnek, pomidory i chwilkę prużymy pod przykryciem. Następnie dodajemy bakłażana, paryki i na końcu cukinię oraz suszone chili.
- Dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.
- Następnie dodajemy przyprawy, cukier, sól, ocet i zioła. Gotujemy jeszcze 10 minut, co jakiś czas mieszając. Odkładamy sos na bok i po chwili blendujemy aż będzie gładki i lejący.
- Sos doprawiamy do smaku cukrem, solą i octem.
- Nalewamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie około 10 minut, licząc czas od zagotowania się wody.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanałau ;
Prześlij komentarz