Przepis babci jest bardzo stary, jaj ogórki były zawsze chrupiace i dobrze ukiszone. Są na prawdę bardzo smaczne.
SKŁADNIKI :
- ogórki późne ( jesienne, konserwowe )
- liście chrzanu
- liście wiśni -2 na słoik
- po liściu laurowym, kulce ziela i kilku kulkach pieprzu
- na słoik - 1 ząbek czosnku
- woda - wrzątek
- na 1 litr wrzątku 1 łyżka soli
PRZYGOTOWANIE :
- Ogórki myjemy. Do słoików nakładamy przyprawy, liść, ziele, pieprz, czosnek i liście wiśni.
- Nakładamy ogórki do słoików a na wierzch wciskamy po liściu chrzanu.
- Na 1 litr wrzątku wsypujemy po łyżce soli i mieszamy, wlewamy do słoików gorącą zalewę.
- Zakręcamy słoiki szczelnie i odkładamy na kilka dni aby się przerobiły. Mogą się pokazać wycieki ale to jest naturalne. Słoików już nie odkręcamy.
- Przechowujemy w piwnicy długie miesiące. Smacznego.
Prześlij komentarz