OGÓRKI KISZONE MOJEJ BABCI + FILMIK

14 wrz 2020
data:post.title
Przepis babci jest bardzo stary, jaj ogórki były zawsze chrupiace i dobrze ukiszone. Są na prawdę bardzo smaczne. 

SKŁADNIKI : 
    • ogórki późne ( jesienne, konserwowe ) 
    • liście chrzanu
    • liście wiśni -2 na słoik 
    • po liściu laurowym, kulce ziela i kilku kulkach pieprzu 
    • na słoik - 1 ząbek czosnku
    • woda - wrzątek 
    • na 1 litr wrzątku 1 łyżka soli 
PRZYGOTOWANIE : 
    1. Ogórki myjemy. Do słoików nakładamy przyprawy, liść, ziele, pieprz, czosnek i liście wiśni. 
    2. Nakładamy ogórki do słoików a na wierzch wciskamy po liściu chrzanu. 
    3. Na 1 litr wrzątku wsypujemy po łyżce soli i mieszamy, wlewamy do słoików gorącą zalewę. 
    4. Zakręcamy słoiki szczelnie i odkładamy na kilka dni aby się przerobiły. Mogą się pokazać wycieki ale to jest naturalne. Słoików już nie odkręcamy. 
    5. Przechowujemy w piwnicy długie miesiące. Smacznego. 
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz