Dzisiaj przepis na ciasto babkowe z jagodami i budyniem. Ciasto zawsze się udaje, owoce możemy dodać dowolne a i również smakuje wybornie. Lekko się kruszy jednak jest smaczne, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 żółtka
- 3 białka
- 3 łyżki gęstej śmietany 12-18 %
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej ( szklanka ma pojemność 250 ml )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki pszennej
- olejek waniliowy do smaku
DODATKOWO :
- 1 budyń ugotowany według przepisu na opakowaniu
- 300 g jagód lub innych owoców
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żóltka i dalej ucieramy, następnie wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koniec dodajemy olejek i ubitą pianę z białek.
- Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Blaszkę 25/30 cm, wykładamy papierem do pieczenia. na to rozkładamy ciasto ( ciasto jest klejące więc maczamy łyżkę w wodzie i je rozprowadzamy.
- Na ciasto rozkładamy ciepły budyń i posypujemy całość jagodami.
- Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 % *, funkcja termoobieg.
- Ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Podajemy posypane cukrem pudrem, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz