CIASTO - JAGODOWA ROZKOSZ + FILMIK

19 lip 2022
data:post.title
Dzisiaj podam przepis na ciasto biszkoptowe, przełożone masą z bitej śmietany i jagód. Bardzo smaczne i efektowne. Polecam przepis. 



         BISZKOPT : 
  • 6 jajek  "M"
  • 3/4 szklanki cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml )
  • 1/2 szklanka oleju
  • 1 szklanka mąki tortowej ( 120 g )
  • 1 łyżeczka z czubkiem, proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej 
        MASA : 
  • 800 ml śmietany 30 %
  • 3 cukry waniliowe
  • 3 łyżki cukru 
  • 3 smietanfix - zagęstniki do śmietany 
  • 250 g mascarpone
  • 250 g jagód
        DODATKOWO : 
  • 2 galaretki borówkowe
  • 3 szklanki wrzątku 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. BISZKOPT- białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier, dalej ubijamy nastepnie żółtka i dalej ubijamu, olej i na koniec przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 % *. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. 
  2. Ciasto przecinamy na dwie równe połówki.
  3. Bardzo zimną śmietanę wlewamy do misy robota, wsypujemy cukier waniliowy i cukier, ubijamy na najwyrzszych obrotach aż śmietana będzie mocno ubita. Teraz dodajemy mascarpone i zagęstniki do śmietany, po chwili dodajemy jagody i miksujemy. 
  4. Na pierwszy blat ciasta wykładamy większą część śmietany, przykrywamy ciastem i rozkładamy resztę śmietany. Na ciasto wysypujemy trochę jagód. 
  5. Galaretki rozpuszczamy i studzimy, tężejące rozlewamy na ciasto. Całość przekładamy do lodówki. Podajemy ciasto schłodzone. 
                                  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz