Dzisiaj podam przepis na ciasto biszkoptowe, przełożone masą z bitej śmietany i jagód. Bardzo smaczne i efektowne. Polecam przepis.
BISZKOPT :
- 6 jajek "M"
- 3/4 szklanki cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml )
- 1/2 szklanka oleju
- 1 szklanka mąki tortowej ( 120 g )
- 1 łyżeczka z czubkiem, proszku do pieczenia
- 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
- 800 ml śmietany 30 %
- 3 cukry waniliowe
- 3 łyżki cukru
- 3 smietanfix - zagęstniki do śmietany
- 250 g mascarpone
- 250 g jagód
- 2 galaretki borówkowe
- 3 szklanki wrzątku
PRZYGOTOWANIE :
- BISZKOPT- białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier, dalej ubijamy nastepnie żółtka i dalej ubijamu, olej i na koniec przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 % *. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Ciasto przecinamy na dwie równe połówki.
- Bardzo zimną śmietanę wlewamy do misy robota, wsypujemy cukier waniliowy i cukier, ubijamy na najwyrzszych obrotach aż śmietana będzie mocno ubita. Teraz dodajemy mascarpone i zagęstniki do śmietany, po chwili dodajemy jagody i miksujemy.
- Na pierwszy blat ciasta wykładamy większą część śmietany, przykrywamy ciastem i rozkładamy resztę śmietany. Na ciasto wysypujemy trochę jagód.
- Galaretki rozpuszczamy i studzimy, tężejące rozlewamy na ciasto. Całość przekładamy do lodówki. Podajemy ciasto schłodzone.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz