Malinowa chmurka to bardzo smaczne ciasto z malinami, biszkoptami, bitą śmietaną i bezami. Bardzo łatwo się je przygotowuje i pysznie smakuje :)
SKŁADNIKI :
- 2 galaretki malinowe + 3 i 1/2 szklanka wrzątku
- 500 g malin
- duże opakowanie podłużnych biszkoptów
- 600 g śmietany 30 %
- 250 g mascarpone
- 2 cukry waniliowe
- 2 łyżki cukru
- 2 zagęstniki do śmietany
- 150 g bezy
PRZYGOTOWANIE :
- Galaretki rozpuszczamy w wrzątku, studzimy i dodajemy owoce, następnie chłodzimy aż zaczną tężeć.
- Bardzo zimną śmietanę przelewamy do misy robota i ubijamy z cukrami. Nastepnie dodajemy mascarpone i zagęstniki, dalej ubijamy aż składniki się połącza.
- Blaszkę o rozmiarze 25/30 cm wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
- Na dno rozkładamy biszkopty, na to wylewamy gęstniejącą galaretkę, następnie układamy biszkopty i bita śmietana. Na sam wierzch układamy bezy. Ciasto chłodzimy kilka godzin i można je kroić. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz