Zrazy to roladki mięsne z pysznym farszem, podaje z pieczeniowym sosem. Można je przygotować z różnych gatunków mięsa. Natomiast zrazy wołowe mają niepowtarzalny, pyszny smak w dodatku sos wychodzi o wiele ciemniejszy niż z innego mięsa. Są bardzo smaczne na ciepło jak i na zimno. Nadają się do zamrożenia.
SKŁADNIKI :
- 1/5 kg mięsa wołowego roladowego
- 30 dkg boczku wędzonego, parzonego
- 350 g kiełbasy podwawelskiej
- 2 średnie cebule
- 2-3 ogórki kiszone
- 2-3 łyżki musztardy sarepskiej
- sól, pieprz, słodka papryka do smaku
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej
- 1 litr wody lub bulionu
- wykałaczki
DO SOSU :
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- kilka kulek pieprzu
- sól, pieprz, magi
- 2 -3 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso dokładnie myjemy, kroimy w plastry i dokładnie rozbijamy.
- Boczek, ogórki i cebulę należy zmielić rozdrabniaczem, lub pokroić na drobną kostkę. Przekładamy farsz do miski, dodajemy musztardę i przyprawy, dokładnie mieszamy.
- Plastry mięsa rozkładamy na desce, smarujemy po jednej stronie musztardą, nakładamy farszu tyle ile się zmieści, zwijamy i spinamy wykałaczkami. Roladki obtaczamy w mące i smażymy na wysokiej patelni, na odrobinie oleju aż dobrze cię podpieką z każdej strony. Kiedy już uzyskaliśmy przypaleniznę, wlewamy teraz wodę, dodajemy liść, ziele i pieprz oraz przyprawy. Zrazy dusimy około 1 godziny pod przykryciem.
- Kiedy mięsko jest już miękkie wyjmujemy je na talerz, po ostudzeniu wyjmujemy wykałaczki.
- Do powstałego sosu dolewamy wody o ile chcemy mieć go więcej. Doprawiamy do smaku. Dobrze jest go przecedzić przez sitko przez co uzyskamy, gładki klarowny sos bez zanieczyszczeń.
- Zagęszczamy go mąką rozmieszaną z wodą. Zrazy nakładamy na talerz, polewamy sosem i podajemy.
- Zrazy bez sosu nadają się do zamrożenia. Sos można zamrozić w pojemniku.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz