ZRAZY WOŁOWE + FILMIK

30 sty 2018
data:post.title
Zrazy to roladki mięsne z pysznym farszem, podaje z pieczeniowym sosem.  Można je przygotować z różnych gatunków mięsa. Natomiast zrazy wołowe mają niepowtarzalny, pyszny smak w dodatku sos wychodzi o wiele ciemniejszy niż z innego mięsa. Są bardzo smaczne na ciepło jak i na zimno. Nadają się do zamrożenia. 


SKŁADNIKI : 
  • 1/5 kg mięsa wołowego roladowego
  • 30 dkg boczku wędzonego, parzonego
  • 350 g kiełbasy podwawelskiej
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2-3 łyżki musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz, słodka papryka do smaku 
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej
  • 1 litr wody lub bulionu
  • wykałaczki
                                                                     DO SOSU :  
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • kilka kulek pieprzu 
  • sól, pieprz, magi
  • 2 -3 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu


                                                             PRZYGOTOWANIE :
  1. Mięso dokładnie myjemy, kroimy w plastry i dokładnie rozbijamy.
  2. Boczek, ogórki i cebulę należy zmielić rozdrabniaczem, lub pokroić na drobną kostkę. Przekładamy farsz do miski, dodajemy musztardę i przyprawy, dokładnie mieszamy.
  3. Plastry mięsa rozkładamy na desce, smarujemy po jednej stronie musztardą, nakładamy farszu tyle ile się zmieści, zwijamy i spinamy wykałaczkami. Roladki obtaczamy w mące i smażymy na wysokiej patelni,  na odrobinie oleju aż dobrze cię podpieką z każdej strony. Kiedy już uzyskaliśmy przypaleniznę, wlewamy teraz wodę, dodajemy liść, ziele i pieprz oraz przyprawy. Zrazy dusimy około 1 godziny pod przykryciem.
  4. Kiedy mięsko jest już miękkie wyjmujemy je na talerz, po ostudzeniu wyjmujemy wykałaczki.
  5. Do powstałego sosu dolewamy wody o ile chcemy mieć go więcej. Doprawiamy do smaku. Dobrze jest go przecedzić przez sitko przez co uzyskamy, gładki klarowny sos bez zanieczyszczeń.
  6. Zagęszczamy go mąką rozmieszaną z wodą. Zrazy nakładamy na talerz, polewamy sosem i podajemy.
  7. Zrazy bez sosu nadają się do zamrożenia. Sos można zamrozić w pojemniku.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 




 

Prześlij komentarz