STROGONOW + FILMIK

20 sty 2018
data:post.title
Zupa strogonow to smaczne i syte i bardzo smaczne danie, nazwane, jak podaje legenda, na część jednego z dyplomatów rosyjskiego cesarza Aleksandra I. Zupa jest na bazie chudego mięsa, pieczarek i ogórków konserwowych, przez co zawdzięcza swój smak. 


SKŁADNIKI : 
  • 1 kg schabu
  • 2 łyżki mąki do obtoczenia mięsa 
  • 300 g pieczarek
  • 4 cebule
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 1/2 szklanki zalewy z ogórków
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego 30 %
  • 2 litry bulionu
  • 2 liście laurowe, kulki ziela angielskiego, kilka kulek pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 1 łyżka musztardy
  • 5 łyżek oleju
  • mąka do zagęszczenia zupy
  • 100 ml gęstej śmietany 
                                                          PRZYGOTOWANIE :
  1. Schab kroimy w plastry, następnie w paseczki. Wszystkie warzywa kroimy w słupki a pieczarki w talarki. 
  2. Mięso przekładamy do miski, dodajemy mąkę i musztardę, dokładnie mieszamy.
  3. W garnku podgrzewamy olej, podpiekamy cebulę z czosnkiem. Na osobnej patelni podpiekamy na oleju mięso aż będzie zarumienione. Przekładamy je do garnka.
  4. Następnie dodajemy paprykę z pieczarkami, liść ziele i pieprz, wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i dusimy potrawę pod przykryciem około 1 godziny. W razie konieczności dolewamy wody.
  5. Kiedy warzywa i mięso są już miękkie, dodajemy przecier, ogórki i wodę z ogórków. Chwilkę gotujemy, co jakiś czas mieszając. Strogonowa doprawiamy do smaku według uznania oraz gdy jest zupa za rzadka zagęszczamy ją mąka wymieszaną z wodą.
  6. Na koniec można dodać 2-3 łyżki śmietany.
                                      Zapraszam do obejrzenia filmiku isubskrybcji kanału ;








 

Publikowanie komentarza