Zupa strogonow to smaczne i syte i bardzo smaczne danie, nazwane, jak podaje legenda, na część jednego z dyplomatów rosyjskiego cesarza Aleksandra I. Zupa jest na bazie chudego mięsa, pieczarek i ogórków konserwowych, przez co zawdzięcza swój smak.
SKŁADNIKI :
- 1 kg schabu
- 2 łyżki mąki do obtoczenia mięsa
- 300 g pieczarek
- 4 cebule
- 4-5 ogórków konserwowych
- 1/2 szklanki zalewy z ogórków
- 1 papryka czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego 30 %
- 2 litry bulionu
- 2 liście laurowe, kulki ziela angielskiego, kilka kulek pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka musztardy
- 5 łyżek oleju
- mąka do zagęszczenia zupy
- 100 ml gęstej śmietany
PRZYGOTOWANIE :
- Schab kroimy w plastry, następnie w paseczki. Wszystkie warzywa kroimy w słupki a pieczarki w talarki.
- Mięso przekładamy do miski, dodajemy mąkę i musztardę, dokładnie mieszamy.
- W garnku podgrzewamy olej, podpiekamy cebulę z czosnkiem. Na osobnej patelni podpiekamy na oleju mięso aż będzie zarumienione. Przekładamy je do garnka.
- Następnie dodajemy paprykę z pieczarkami, liść ziele i pieprz, wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i dusimy potrawę pod przykryciem około 1 godziny. W razie konieczności dolewamy wody.
- Kiedy warzywa i mięso są już miękkie, dodajemy przecier, ogórki i wodę z ogórków. Chwilkę gotujemy, co jakiś czas mieszając. Strogonowa doprawiamy do smaku według uznania oraz gdy jest zupa za rzadka zagęszczamy ją mąka wymieszaną z wodą.
- Na koniec można dodać 2-3 łyżki śmietany.
Zapraszam do obejrzenia filmiku isubskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz