Pyszna rolada na walentynki, jest lekka i prosta w wykonaniu oraz bardzo efektowna. Idealna na święto zakochanych i nie tylko a smakuje każdemu.
SKŁADNIKI :
BISZKOPT :
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
MASA ŚMIETANOWA :
- 600 ml śmietany 30 %
- 2 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 2 cukry waniliowe po 16 g
DODATKOWO :
- 3 galaretki truskawkowe
- 3 szklanki wrzątku
- czekolada i cukier puder do dekoracji
- foremka do wycinania serduszek
PRZYGOTOWANIE :
- Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wrzątku, nalewamy do szklanek i pozostawiamy aż całkowicie zastygną. Następnie galaretki wyjmujemy ze szklanek i wycinamy foremką serduszka.
- Biszkopt- białka ubijamy na sztywno, następnie dosypujemy cukier i ciągle miksujemy. Wlewamy żółtka i olej, mieszamy, na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem. Delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na blaszkę 25/30 lub od razu na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem. Ciasto rozsmarowujemy na długość formy keksowej w której umieścimy biszkopt. Pieczemy go 25 minut w temperaturze 180 % C. Odrywamy z papieru i umieszczamy jeszcze ciepłe ciasto w formie keksowej ( trzeba je dopasować, docisnąć brzegi ciasta, dociskamy je do dna formy) .
- Śmietana - Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wody, studzimy. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
- Biszkopt smarujemy w środku częścią śmietany, następnie nakładamy serduszka i lekko je dociskamy. Rozkładamy resztę śmietany, wyrównując wierzch ciasta. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.
- Ciasto wyrównujemy nożem, wyjmujemy z formy, odwracamy i układamy na blaszce. Roladę dekorujemy płynną czekoladą i cukrem pudrem. Pozostałą galaretkę kroimy w kostkę i układamy obok ciasta.
- Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz