JABŁECZNIK KRÓLEWSKI + FILMIK

14 sty 2018
data:post.title
Jabłecznik królewski jest tak pyszny że jago nazwa sama mówi za siebie. Puszysty biszkopt z jabłkami o cytrynowej nucie pod pierzynką z bitej śmietany smakuje po królewsku. W dodatku łatwy w przygotowaniu i można go posypać czekoladą. 


BISZKOPT :
  • 5 dużych jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/3 szklanka mąki pszennej ( 200 g )
MASA JABŁKOWA :
  • 1- 1/5 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
BITA ŚMIETANA :
  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 cukry waniliowe po 16 g 
PRZYGOTOWANIE :
  1. Biszkopt - białka ubijamy na sztywno, dalej ubijając dodajemy żółtka i wsypujemy cukier. Po chwili wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Blaszkę 25/30 wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt 25 minut w temperaturze 180 % C.
  2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy je do garnka z cukrem i galaretką. Prużymy na małym ogniu około 10 minut, ciągle mieszając aż galaretki się rozpuszczą. Odkładamy aż jabłka ostygną i masa zacznie tężeć.
  3. Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, następnie ciągle mieszając dodajemy mascarpone. Na koniec wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę.
  4. Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki, rozkładamy masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem ciasta i wylewamy śmietanę, posypujemy wierzch kakaem. Ciasto chłodzimy kilka godzin najlepiej całą noc.
  5. Kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego.
                                Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;





 

Publikowanie komentarza