Jabłecznik królewski jest tak pyszny że jago nazwa sama mówi za siebie. Puszysty biszkopt z jabłkami o cytrynowej nucie pod pierzynką z bitej śmietany smakuje po królewsku. W dodatku łatwy w przygotowaniu i można go posypać czekoladą.
BISZKOPT :
- 5 dużych jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/3 szklanka mąki pszennej ( 200 g )
MASA JABŁKOWA :
- 1- 1/5 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 2 galaretki cytrynowe
BITA ŚMIETANA :
- 400 ml śmietanki 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki cukru
- 2 cukry waniliowe po 16 g
PRZYGOTOWANIE :
- Biszkopt - białka ubijamy na sztywno, dalej ubijając dodajemy żółtka i wsypujemy cukier. Po chwili wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Blaszkę 25/30 wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt 25 minut w temperaturze 180 % C.
- Jabłka obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy je do garnka z cukrem i galaretką. Prużymy na małym ogniu około 10 minut, ciągle mieszając aż galaretki się rozpuszczą. Odkładamy aż jabłka ostygną i masa zacznie tężeć.
- Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, następnie ciągle mieszając dodajemy mascarpone. Na koniec wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę.
- Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki, rozkładamy masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem ciasta i wylewamy śmietanę, posypujemy wierzch kakaem. Ciasto chłodzimy kilka godzin najlepiej całą noc.
- Kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz