Faworki piwoszki przygotowane są z ciasta na bazie piwa. Ciasto podczas pieczenia ładnie rośnie, listkuje się, jest delikatne i smaczne. Nie wciąga tłuszczu przez co faworki są suche w środku i wręcz przepyszne.
SKŁADNIKI :
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanka piwa
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE :
- Żółtka należy dobrze utrzeć z cukrem, następnie dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy, wlewamy piwo i wsypujemy mąkę. Ciasto jest dość gęste więc należy je zagnieść na stolnicy i dobrze wyrobić aby było elastyczne i gładkie. Posypujemy je mąką, nakrywamy woreczkiem i odkładamy na 20 minut aby odpoczęło.
- Na stolnicy ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1-2 mm. Radełkiem wycinamy paski, następnie tniemy je na kawałki aż powstaną prostokąty. Na każdym kawałku nacinamy wzdłuż kreskę, przeplatamy przez nią jeden koniec ciasta i tworzymy faworka.
- Smażymy ciastka na rozgrzanym oleju, z jednej i drugiej strony, aż ładnie się zarumienią. Odkładamy na talerz wyłożony papierem, następnie po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
- Faworki są wyjątkowo smaczne, delikatne, lekko chrupiące i suche w środku. Polecam.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz