Udka z kurczaka można przygotować w formie konserwy i to z galaretką. Pasteryzowane, delikatne mięsko wyszło bardzo smaczne i lekko doprawiane, jak dla mnie idealne. Potrójne pasteryzowanie zapewnia jemu długi okres przechowywania.
SKŁADNIKI :
- 16 udek z kurczaka
- 2 duże łyżki soli
- 4 duże łyżki żelatyny
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 płaska łyżka pieprzu
NA SŁOIK :
- 8-10 słoików 0,5 l
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- kilka ziarnek pieprzu
- Mięso ze skórkami oddzielamy ostrym nożem. Przekładamy je do miski ( z 16 udek uzyskałam 3 kg mięsa ), dodajemy wszystkie przyprawy i żelatynę. Dokładnie wyrabiamy mięso ręką.
- Do słoików wkładamy liść, ziele i pieprz. Nakładamy mięso do 3/4 wysokości słoika, lekko je dociskając. Szczelnie zakręcamy.
- Pasteryzujemy w wodzie potrójnie ( aby zabezpieczyć mięso przed psuciem się ). Pierwszy raz gotujemy 1 godzinę, wyjmujemy słoiki, studzimy. Na drugi dzień gotujemy 40 minut i ponownie studzimy. Na trzeci dzień pasteryzujemy 30 minut i gotowe. Mięso jest zapasteryzowane i można je przechowywać długie lata.
- Po ostudzeniu galaretka jest twarda i nie rozwala się. Najlepiej przechowujemy słoiki w chłodnym miejscu lub piwnicy, ale również dobrze przechowują się w temperaturze pokojowej.
- Przed podaniem konserwę należy schłodzić, kroimy na kawałki i podajemy.
Prześlij komentarz