KONSERWOWE UDKA W GALARECIE + FILMIK

9 sty 2018
data:post.title
Udka z kurczaka można przygotować w formie konserwy i to z galaretką. Pasteryzowane, delikatne mięsko wyszło bardzo smaczne i lekko doprawiane, jak dla mnie idealne. Potrójne pasteryzowanie zapewnia jemu długi okres przechowywania. 


 SKŁADNIKI : 
  • 16 udek z kurczaka 
  • 2 duże łyżki soli
  • 4 duże łyżki żelatyny
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 płaska łyżka pieprzu
                                                                        NA SŁOIK : 
  • 8-10 słoików 0,5 l
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • kilka ziarnek pieprzu 
                                                                 PRZYGOTOWANIE :
  1. Mięso ze skórkami oddzielamy ostrym nożem. Przekładamy je do miski ( z 16 udek uzyskałam 3 kg mięsa ), dodajemy wszystkie przyprawy i żelatynę. Dokładnie wyrabiamy mięso ręką.
  2. Do słoików wkładamy liść, ziele i pieprz. Nakładamy mięso do 3/4 wysokości słoika, lekko je dociskając. Szczelnie zakręcamy.
  3. Pasteryzujemy w wodzie potrójnie ( aby zabezpieczyć mięso przed psuciem się ). Pierwszy raz gotujemy 1 godzinę, wyjmujemy słoiki, studzimy. Na drugi dzień gotujemy 40 minut i ponownie studzimy. Na trzeci dzień pasteryzujemy 30 minut i gotowe. Mięso jest zapasteryzowane i można je przechowywać długie lata.
  4. Po ostudzeniu galaretka jest twarda i nie rozwala się. Najlepiej przechowujemy słoiki w chłodnym miejscu lub piwnicy, ale również dobrze przechowują się w temperaturze pokojowej.
  5. Przed podaniem konserwę należy schłodzić, kroimy na kawałki i podajemy.
                           Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału.




 

Publikowanie komentarza