Kopytka leniwe to pyszne kluski z dodatkiem twarogu. Podane na ciepło z sosem truskawkowym lub zasmażką z bułki tartej smakują rewelacyjnie.
SKŁADNIKI :
- 800 g ziemniaków zważonych po ugotowaniu
- 250 g twarogu półtłustego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 300-500 g truskawek
- 3 łyżki śmietany
- zasmażka - 2 łyżki bułki tartej
- 50 g masła
- Ugotowane, odcedzone, ostudzone ziemniaki należy zmielić maszynką do mięsa łącznie z twarogiem.
- Na stolnicę wykładam masę ziemniaczaną, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i wsypujemy mąkę pszenną około 2- 1/2 szklanki. Zagniatamy ciasto, gdyby się kleiło dosypujemy jeszcze mąki.
- Elastyczne zwarte ciasto dzielimy na porcję, rozwałkowujemy je na wałeczki które kroimy na małe kopytka.
- W osolony wrzątku gotujemy kopytka do momentu ich wypłynięcia. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 20-30 sekund i wykładamy na durszlak. Polewamy zimną wodą, odcedzamy i rozkładamy na talerze.
- Truskawki ucieramy lub mielimy z cukrem i śmietaną.
- Bułkę tartą podgrzewamy an patelni, dodajemy masło i chwilkę prużymy.
- Kopytka polewamy sosem truskawkowym lub bułką tartą. Podajemy. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz