Dzisiaj przepis na smaczne sakiewki ze schabu z serem i pieczarkami, idealna na obiad i nie tylko.
SKŁADNIKI :
- 1 kg schabu
- 250 g sera żółtego
- 400-500 g pieczarek
- 2 cebule
- sól, pieprz, czosnek w proszku do smaku
- ostry ketchup
- mąka i bułka tarta do panierowania
- 2 jajka
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE :
- Schab myjemy, tniemy na plastry i cienko ubijamy, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
- Pieczarki i cebulę szatkujemy, doprawiamy solą, podpiekamy na odrobinie oleju do momentu aż płyny odparują. Odkładamy do miseczki i studzimy.
- Ser kroimy w plastry.
- Na każdym kotlecie rozsmarowujemy łyżkę ketchupu, kładziemy plaster sera i porcję pieczarek, zwijamy starannie, z brzegami podwiniętymi do środka.
- Sakiewki panierujemy w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej.
- Smażymy na oleju z każdej strony kilka minut, następnie sakiewki przekładamy na blaszkę i podpiekamy 15-20 minut w temperaturze 180% C.
- Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.
- Smacznego.
Prześlij komentarz