Dania chińskie są pyszne, aromatyczne i dobrze doprawione. Dzisiaj pomysł na smażony makaron z wieprzowiną. Makaron przepysznie smakuje i łatwo się go przygotowuje, a cały sekret smaku tkwi w marynowanej wieprzowinie.
SKŁADNIKI :
- 200 g ugotowanego makarony Chow Men
- 300 g chudego mięsa wieprzowego
- 1 kapusta pak choi
- 1 mała marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 mała papryka
- kawałek pora
- 1 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 4 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- sezam do posypania
MARYNATA :
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 płaska, łyżeczka cukru
- 1 malutka papryczka chilli
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso myjemy i kroimy w paseczki. Składniki marynaty dokładnie mieszamy, wlewamy do mięsa i marynujemy około 2 godzin.
- Warzywa kroimy w słupki.
- Mięso wykładamy z marynaty ( marynatę zostawiamy )
- Na wysokiej patelni, podpiekamy na oleju wieprzowinę, następnie po kilku minutach dodajemy warzywa. Wlewamy trochę wody i dusimy danie około 15 minut. Pokrywkę zdejmujemy, wlewamy pozostałą marynatę z mięsa, dodajemy wszystkie przyprawy i podpiekamy ciągle mieszając.
- Do patelni dodajemy makaron, mieszając podpiekamy danie i czekamy aż wszystkie płyny odparują.
- Nakładamy porcje na talerz, posypujemy sezamem i podajemy. Smacznego.
Super przepis!
OdpowiedzUsuń