SMAŻONY MAKARON Z WIEPRZOWINĄ PO CHIŃSKU

5 lut 2018
data:post.title
Dania chińskie są pyszne, aromatyczne i dobrze doprawione. Dzisiaj pomysł na smażony makaron z wieprzowiną. Makaron przepysznie smakuje i łatwo się go przygotowuje, a cały sekret smaku tkwi w marynowanej wieprzowinie. 


SKŁADNIKI :
  • 200 g ugotowanego makarony Chow Men
  • 300 g chudego mięsa wieprzowego
  • 1 kapusta pak choi
  • 1 mała marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mała papryka
  • kawałek pora
  • 1 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • sezam do posypania
                                                                   MARYNATA :
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 płaska, łyżeczka cukru
  • 1 malutka papryczka chilli
                                                             PRZYGOTOWANIE :
  1. Mięso myjemy i kroimy w paseczki. Składniki marynaty dokładnie mieszamy, wlewamy do mięsa i marynujemy około 2 godzin.
  2. Warzywa kroimy w słupki.
  3. Mięso wykładamy z marynaty ( marynatę zostawiamy )
  4. Na wysokiej patelni, podpiekamy na oleju wieprzowinę, następnie po kilku minutach dodajemy warzywa. Wlewamy trochę wody i dusimy danie około 15 minut. Pokrywkę zdejmujemy, wlewamy pozostałą marynatę z mięsa, dodajemy wszystkie przyprawy i podpiekamy ciągle mieszając.
  5. Do patelni dodajemy makaron, mieszając podpiekamy danie i czekamy aż wszystkie płyny odparują.
  6. Nakładamy porcje na talerz, posypujemy sezamem i podajemy. Smacznego.
 

Prześlij komentarz