Na żur i barszcz są potrzebne zakwasy, bez nich te pyszne zupki nie mają smaku. Wystarczy kilka dni czekania, mąka żytnia na żur ( razowa ) oraz pszenna razowa aby stworzyć aromatyczne zakwasy.
Zakwas na barszcz biały przygotowuje się na bazie mąki pszennej razowej, wody, czosnki i majeranku, który doda charakterystycznego zapachu.
SKŁADNIKI :
- 1 szklanka mąki pszennej, razowej ( 100-120 g ) typu 1850-200
- 0.5 l wody przegotowanej lub z butelki
- 1 litrowy słoik
- 1 łyżka majeranku
- 1-2 liście laurowy
- 2 ziela angielskie
- kilka kulek pieprzu
- 3 ząbki czosnku
Zakwas na żur przygotowujemy z mąki żytniej razowej ( lub typowej mąki na żur ) typu 2000 i czosnku.
SKŁADNIKI :
- 1 szklanka mąki żytniej razowej typu 2000
- 1 łyżka otrąb pszennych
- 0.5 l wody przegotowanej
- 1-2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- kilka kulek pieprzu
- 3 ząbków czosnku
PRZYGOTOWANIE :
- Do słoików wsypujemy mąki, każdą osobno. Do zakwasu na barszcz dodajemy wszystkie składniki z majerankiem, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy łyżką drewnianą.
- Z żurem robimy tak samo.
- Słoiki przykrywamy gazą lub leciutko zakręcamy, pozwalając gazą uciekać. Odkładamy na kilka dni w ciepłe miejsce, może to być parapet i czekamy. Każdego dnia zakwasy należy przemieszać drewnianą łyżką tak aby mąka nie była zbytnio zbrylona i tą czynność powtarzamy przez 5 dni.
- Jeżeli chcemy aby zakwasy były szybciej ukiszone można do nich dodać po łyżce kwasu chlebowego lub po łyżce soku z ogórków kiszonych.
- Kiedy zakwasy są już kwaśne, zakręcamy je dekielkami i przechowujemy w lodówce.
- Można je również przelać do szklanych lub plastikowych butelek.
- Domowy zakwas jest smaczny, mocny idealny na zupę.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
O masz jakie to proste.
OdpowiedzUsuń