Flaki wołowe to przysmak kuchni polskiej, znane już od XIV w. Jest to sycąca zupa mięsna, której głównym składnikiem są fragmenty żołądka wołowego. Na ich przygotowane potrzeba 3-4 godziny, mięso musi być mięciutkie i dobrze doprawione. To danie to prawdziwa uczta smaków, polecam przygotować je w domu.
SKŁADNIKI :
- 500 g flaków wołowych blanszowanych
- 500 g wołowiny bez kości
- 500 g łopatki wieprzowej lub szynki
- 1 duże udko z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 4 litry wody
- 1 - 2 kostki rosołowe
- 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka - imbiru, gałki muszkatołowej, pieprzu, ziela angielskiego mielonego, gorczycy utartej,
- 2 łyżki majeranki
- 1 łyżka - czosnku suszonego oraz słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczka chilli
ZASMAŻKA
- 2 łyżki masła naturalnego
- 4 łyżki z czubkiem mąki pszennej
- Mięso myjemy i kroimy w małą kostkę.
- Do dużego garnka przekładamy mięso, udko, kostki rosołowe, liście laurowe, ziele i kulki pieprzu. Wlewamy 2 litry wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 40 minut. Następnie udo z kurczaka wyjmujemy i obieramy od kości, oraz kroimy.
- Flaki pluczemy w wodzie kika razy.
- Do podgotowanego na półmiękko mięsa dodajemy flaki, oraz mięso z udka, wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy, oraz wlewamy następne 2 litr wody. Gotujemy około 1 godziny aż mięso będzie miękkie.
- Jarzyny ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę obieramy i opalamy nad gazem. Do zupy dodajemy jarzyny i cebulę, gotujemy jakieś 15 minut i na koniec doprawiamy solą, pieprzem i magi.
- Zasmażka- na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy mąkę i mieszając podsmażamy na złoto. Zimną zasmażkę wsypujemy do flaków i energicznie mieszamy, zagotowujemy i gotowe.
- Flaki podajemy ciepłe, najlepiej smakują na następny dzień. Po schłodzeniu zupa zastyga, nadaje się wtedy do przełożenia do pojemnika i zamrożenia.
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuń