PYSZNE PĄCZKI Z MARMOLADĄ + FILMIK

6 lut 2018
data:post.title
Smaczne, pachnące i puszyste pączki, nie mają konkurencji. Polecam dzisiaj swój przepis, który nie zawodzi, na pączusie tym bardziej że zbliża się tłusty czwartek. Można je przygotować kiedy tylko przyjdzie na nie ochota. 

SKŁADNIKI : 
  • 550 -600 g mąki pszennej ( tortowej )
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 cukier waniliowy 
  • 250 ml mleka 
  • 2 żółtka i jajko 
  • 50 ml alkoholu ( wódki, lub rumu )
  • marmolada do nadziania, lub drzem Stovit 
  • olej do smażenia 
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE : 
  1. Drożdże należy pokruszyć i w miseczce wymieszać z częścią, ciepłego mleka. 
  2. Do misy robota wlewamy jajka, rozpuszczony tłuszcz, mleko, wymieszane drożdże, alkohol, wsypujemy cukry i chwilkę miksujemy. Następnie partiami wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdyby było za rzadkie dosypujemy jeszcze 1/2 szklankę mąki, ciasto nie może być ani za luźne ani za gęste. Po wyrobieniu nakrywamy je ściereczką i odkładamy na 30 minut aby wyrosło. 
  3. Ciasto wykładamy na wysypana mąką stolnicę, lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Szklanką wycinamy kółka, na które nakładamy po 1/2 łyżeczce marmolady. Należy je teraz dokładnie skleić, odkładamy je na deskę i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  4. Na rozgrzanym oleju smażymy partiami pączki, z jednej i drugiej strony na złoto. 
  5. Patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy czy nie są surowe w środku. Wyjmujemy na talerz wyłożony papierem w celu odsączenia z tłuszczu. 
  6. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
  7. Smacznego. 

                                      Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 




 

Prześlij komentarz